Na zkoušku dospělosti se připravuje i Tereza Sedláková z Prostějova. „Z maturity jsem hodně nervózní. Písemné zkoušky už mám za sebou a dnes se dozvím, jak jsem dopadla. Ale myslím si, že jsem je udělala," řekla studentka, kterou za dva týdny čekají zkoušky před odbornou komisí.

„Ústní zkoušky budu dělat 27. května. Největší strach mám z chemie, se kterou mám největší potíže. Teď mám svaťák, který jsem si prodloužila na celý měsíc, a hodlám tento čas plně využít na přípravu. Čím víc se totiž maturita blíží, tím víc jsem z toho nervózní," přiznala se Tereza Sedláková.

Jak už bývá každoročně zvykem, i letos čekají na nejstarší studenty středních škol novinky. První z nich spočívá ve sjednocení obtížnosti závěrečné zkoušky. Studenti si tak nemohou vybrat mezi jednodušší a složitější variantou maturity. S jednou úrovní obtížnosti pro všechny však někteří ředitelé středních škol nesouhlasí.

„Není správné, aby měly střední školy, učiliště i gymnázia stejnou úroveň státních maturit. Gymnázia by měla mít vyšší nároky na studenty než střední odborné školy," míní Václav Křupka, ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu v Prostějově.

Zároveň dodal, že studenti si ve většině případů zvolili nižší náročnost zkoušky.

„Nechtěli riskovat, že těžší variantu zkoušky nezvládnou, a raději volili větší jistotu," řekl Václav Křupka.

Další letošní změnou je hodnocení slohových prací studentů, kterého se opět ujmou učitelé středních škol. Minulý rok totiž posuzovali písemné práce nezávislí hodnotitelé z Centra pro přípravu maturit (CERMAT), což přineslo řadu stížností.

„Loni byla v hodnocení CERMATU řada nedostatků. Vrátit hodnocení slohových prací do rukou škol je správné rozhodnutí," vyjádřil se Václav Křupka. 

Autorky: MARKÉTA SEDLÁKOVÁ, HANA MASAŘÍKOVÁ