„Jeden kontejner bude stát u potravin na náměstí, další v Husově ulici a ten poslední ve sběrném dvoře," přiblížil konický místostarosta Petr Vařeka. Dodal, že termín rozmístění nádob ještě obyvatelům města upřesní.

Sběrné kontejnery na použitou obuv a starší oděvy uleví v Konici popelnicím.

„Kdo chtěl, mohl u nás dávat obnošené šaty charitě. Přesto většina starých oděvů končila v kontejnerech na komunální odpad," poukázal v této souvislosti Vařeka.

Co na to charita?

Neobává se Charita v Konici, že kvůli nádobám na textil a obuv přijde o část darovaných svršků, které jim usedlíci nosí?

„Tuto otázku zatím nedokážeme posoudit," reagoval Jaroslav Procházka, zástupce ředitelky Charity Konice. Podotkl, že humanitární sbírku šatstva pořadají pouze dvakrát do roka. „Je to na jaře a na podzim," sdělil.

Jiřina Kličová z Konice má pro Charitu vytříděné ty lepší svršky.

„Zbytek, který nebyl k ničmu, jsme museli dávat do popelnice," pokrčila rameny.

Konice má kontejnery i na další druhy odpadu

Nápad umístit ve městě nádoby na požité oděvy, textil a boty vítá. „Myslím si, že to nebude vůbec špatné," nechala se slyšet. Připomněla, že Konice už separuje papír, sklo a plasty. Prodejny pak sbírají elektroodpad a lékárny nepoužité či prošlé léky.

Kontejnery Konici dodá pražská společnost Revenge. „Za nádoby platit nebudeme a provoz nás nebude stát nic," ubezpečil konický místostarosta Petr Vařeka.

Co se s oblečením děje dál?

Co se děje s obsahem kontejnerů na textil přiblížil server trideniodpadu.cz. Na svých stránkách popsal, že vhodnější než konečná recyklace a likvidace svršků je jejich opětovné nošení. Tedy princip REUSE-čili znovupoužívání oblečení. Ten prý má však význam pouze tehdy, pokud se děje v rámci jedné země.

Server upozornil, že sběr oblečení dost často funguje na principu, kdy se sebrané zboží převeze do jiné země. Například se sebere v Anglii a prodá ve velkém v České republice, a to prostřednictvím second handů. Ačkoli tak sběr v Anglii splní svůj účel, použité oblečení a problém "co s ním, až se donosí" se přenáší do Česka.