O noční prohlídky, které se uskutečnily v uvedeném termínu pouze jednou za noc a jejich kapacita byla omezena na padesát osob na výpravu, byly mezi návštěvníky obrovský zájem.

„Už v tuhle chvíli máme téměř všechny termíny obsazené,“ informoval tři dny před zahájením prohlídek kastelán hradu Helfštýn Jan Lauro.

Zrekonstruovaný renesanční palác hradu Helfštýn je přístupný návštěvníkům. První víkend po otevření, 22. srpna 2020
Proměněný Helfštýn táhne. To je tedy něco! hodnotí návštěvníci

Noční kování

Helfštýn za tmy mohou návštěvníci zažít ještě 29. srpna, kdy poslední srpnová sobota bude na Helfštýně patřit kovářům. Přestože největší kovářské setkání Hefaiston proběhne nakonec až následující rok, návštěvníci se zvonění kovadlin přeci jen dočkají. Areál je pro návštěvníky hradu mimořádně otevřen do pozdních nočních hodin – po celou dobu nočního kování.

David "Hugo" Habermann a Josef Habermann vytváří plastiku "Jiskření" na XXXII. kovářském fóru hradu Helfštýn.
Helfštýn zaplnilo Kovářské fórum. Habermannovi tam pro hrad tvoří Jiskření

V historické hradní kovárně vytvoří skupina kovářských přátel práci do unikátní helfštýnské sbírky uměleckého kovářství. Zbylých osm pracovišť v areálu hradu bude k dispozici kovářům, kteří jsou zvyklí v tomto termínu kovat na Hefaistonu. Na dokončení díla budou mít tříhodinový interval.

Kování začíná v odpoledních hodinách, první skupina se do práce pustí už v 15 hodin a plameny na kravařském nádvoří vyhasnou nejdřív o půlnoci. 

Hrad Helfštýn po náročné rekonstrukci renesančního paláce, v srpnu 2020
"Nový" Helfštýn otevírá. Takto teď vypadá v opravené kráse