Díky akci knihovníků Noc s Andersenem dostaly děti příležitost spát bez přítomnosti rodičů a neoblíbené večerky. Zato strávili noc plnou her, soutěží, pohádkového čtení a povídání až k ránu.

Na koberci v různých zákoutích prostějovské knihovny začala v pátek večer vznikat provizorní hnízda pro patnáct dětí, registrovaných čtenářů dětského oddělení městské bibliotéky.

„Letos jsme vybrali skupinu starších dětí od jedenácti do čtrnácti let a vyplatilo se nám to. Měli jsme totiž domluvenou večerní prohlídku radnice s výkladem a ta je vhodnější právě pro starší děti,“ zmínila se knihovnice Jarmila Šmucrová.

Kriteria pro výběr andersenovských nocležníků byla v podstatě stejná jako vloni. Vycházela z četnosti návštěv, chování a účasti na akcích knihovny.

Úvod Noci s Andersenem patřil slavnostnímu přípitku, při němž vzduchem létaly rychlé špunty. Po návratu z radnice na děti čekala série her, soutěží – jak jinak než s pohádkovou tematikou a herci prostějovského studentského Divadla Point. Ti pro ně připravili promítání filmu z letního tábora divadelníků v Sobotíně a noční soutěž s překvapením.

„Spala jsem v knihovně už minulý rok a byla to velká sranda. Bát se tu určitě nebudeme, udělaly jsme si vlastní ležení se sestřenicí. Noc v knihovně beru tak trochu i jako malý dárek. Za tři dny budu mít totiž narozeniny,“ nechala se těsně před půlnocí slyšet bezmála desetiletá Pavla Kučírková z Prostějova.