„Na podzim sepíšeme žádosti o dotace. Obrátíme se na nejrůznější fondy a za půl roku uvidíme, zda uspějeme,“ uvedla Iva Součková, šéfka K-centra pod jehož křídly má klub vzniknout. „Káčko“ sídlí ve Vrahovické ulici v Prostějově a stěžejně se zabývá omezením dopadů užívání drog.

Zaměstnanci K-centra nyní zjišťují, jaký nízkoprahový klub chce mládež v Prostějově vůbec mít.

„Terénní pracovník chodí mezi mladé lidi a ptá se, co jim ve městě chybí, co je tíží a co zajímá. Na základě výsledků tohoto průzkumu pak klub vybudujeme,“ popsala Součková.

Zmínila se, že ve hře mohou být ateliéry, zkušebny, dílny, poradenské centrum či i jiné záležitosti.

„Bude to jen na zájmu lidí,“ubezpečila šéfka K-centra. Vysvětlila, čím se bude klub lišit od projektů nejrůznějších zájmových kroužků, které nabízí pod záštitou města kupříkladu Dům dětí a mládeže.

„Nízkoprahový klub bude moci mládež navštěvovat naprosto neorganizovaně. Kdy mladí lidé přijdou a odejdou, to bude jen na nich. Za pobyt v klubu nebudou muset nic platit. Navíc jim tam naši pracovníci poradí v nejrůznějších svízelných životních situacích,“ objasnila principy „nízkopraháče“.

Dodala, že vznik klubu podporují městští úředníci z odboru sociálních věcí. Vedení města však zatím neví, jak se k projektu postavit. Podle starosty Jana Tesaře by nebylo špatné zjistit, zda-li je vůbec takový klub ve městě potřebný.

Někteří studenti v tom však mají dávno jasno. Po zřízení nízkoprahového klubu se ptali vedení města na setkání dětského zastupitelstva se špičkami města již počátkem letošního roku.