„Podali jsme všichni včetně žokeje Marka Stromského žalobu, ale výrobce krmiva Troubecká hospodářská společnost se stále tváří, jako by se nic nedělo. Rozbory ale hovoří jasně, nepovolené látky byly v krmivu, které kůň dostal. A na Ústřední kontrolní zkušební ústav zemědělský jsme se obraceli všichni společně, na žádosti o rozbor jsme také všichni podepsaní," řekl smutně majitel Nikase Petr Kupka.

Celou záležitost stále špatně nese, přestože si je jistý, že tým kolem Nikase za nic nemůže, a že doping naštěstí koně neovlivnil.

V Troubecké hospodářské společnosti má výrobu krmiv na starosti Emil Gregovský. Ten v lednu tohoto roku řekl, že o kvalitě a nezávadnosti jejich výrobků nepochybuje. „Za svým názorem si stojím i teď," uvedl aktuálně i teď ve čtvrtek.

„Mě mrzí, že po tom všem si Troubecká hospodářská společnost patrně pořád myslí, že nic neudělala. Ale nemůžeme o tom stále přemýšlet. Teď se případem zabývá náš právní zástupce, tak je to na něm. My se musíme soustředit na letošní závodní sezónu, pokusit se o nejlepší výsledek a postarat se o to, aby byl kůň ve formě," řekl trenér Nikase Stanislav Popelka.

„A taky si musíme přát, aby měl víc štěstí než doposud. Na Velké pardubické byl Nikas celkem čtyřikrát a pořád má zatím druhé místo. Ale štěstí my neovlivníme," zamyslel se Stanislav Popelka, který si v historii dostihového sportu nepamatuje, že by byl na Velké pardubické některý kůň tolikrát jako jeho svěřenec.

Zpochybněná výhraŘíjen 2015 – Nikas vyhrává Velkou pardubickou
Listopad 2015 – Velká pardubická hlásí u koně doping
Listopad 2015 – Tým kolem Nikase má podezření na kontaminované krmi­vo
Leden 2016 – Definitivní rozhodnutí z Británie – podle odebraného vzorku kůň dopoval, v těle měl zakázaný kofein a theobromin. Pořádková komise došla k závěru, že zakázané látky koni nikdo nepodal úmyslně. Stanislav Popelka s Petrem Kupkou znovu zpochybňují kvalitu krmiva.
Leden 2016 – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Praze konstatuje, že posuzovaný vzorek krmiva nevyhovuje deklarovanému složení a obsahuje zakázané látky. Odběratel tak mohl být uveden v omyl.
Březen 2016 – Žokej Marek Stromský neukončí kariéru a naopak se připravuje na Velkou pardubickou na hřbetě Nikase
Květen 2016 – Nikas se na Velkou pardubickou 2016 kvalifikuje

Věk závodníka? Koně jsou jako lidé

Podle Stanislava Popelky může kůň závodit i ve vyšším věku, ale záleží na jeho zdraví, kondici a dalších předpokladech.

„Koně jsou jako lidé. Někdo chodí po doktorech od dvaceti, někdo za ním nezajde vůbec. Každý organismu je jiný," dodal trenér.

„Já se snažím dostat koně do optimální formy co nejmenší zátěží. Jsem přesvědčený o tom, že ta vyšší často koně opotřebovává a on potom při závodech vydrží méně," zamyslel se Stanislav Popelka.

V srpnu čeká Nikase další start v Pardubicích, a pak se majitel s trenérem rozhodnou, jestli ho pošlou na další v září, nebo jej začnou rovnou připravovat na Velkou Pardubickou.

„Protože každý start v dostihu představuje současně několikanásobně vyšší riziko nějaké kolize, zranění zvířete, střet s dalším koněm při závodu, ale snad si Nikas už vloni všechno vybral," doufal Stanislav Popelka.

Příprava zvířete na dostih se nijak neliší od ostatních koní. Všechny udržuje trenér v režimu určité hladiny výkonnosti, kterou potom vystupňuje před závodem.

A existuje třeba nějaký speciální výcvik na to, jak překonat obávaný Taxisův příkop?

„To opravdu ne. Na těžké skoky se kůň připraví tak, že je skáče opakovaně při různých závodech. Optimální je, aby mělo dostihové zvíře základní přípravu doma, od čtyř let se potom dostává na těžší překážky," doplnil Stanislav Popelka s tím, že roky pak trvá, než se dostane na start Velké Pardubické.

Nikas je při prohře naštvaný

I v tomto případě podle něj ale pořád není vyhráno, kůň může vyhrát kvalifikaci na 5 800 metrů, ale 6 900 na Velké pardubické už neutáhne

„Víte, Nikas dokáže porazit soupeře tím, že je superskokan a vytrvalec," navázal jeho majitel Petr Kupka.

„A také je to říjnový kůň, což znamená, že jeho forma přirozeně graduje právě na podzim," dodal trenér.

A oba se shodnou na tom, že je Nikas v Pardubicích nikdy nezklamal.

Je to kůň, který se na závody těší a výsledek si užívá, a když mu závod nevyjde, je na něm extrémně poznat, že je naštvaný.

A jaký měli pocit, když se jejich svěřenec kvalifikoval znovu na Velkou pardubickou?

„Já jsem si myslel, že zaběhne líp," konstatoval Stanislav Popelka.

„Ale nakonec jsme byli rádi, že se kvalifikoval, i když se v tréninku jevil mnohem lépe. Napadá mě, že si lidé mohou říct, že mu to třeba bez dopingu nejde, a tak má horší výsledky, ale to samozřejmě není pravda. O tom se tady přece celou dobu bavíme," upřesnil na závěr.

Marcela Žůrková