Nové místo aktuálně hledá i třiatřicetiletá Helena Straková z Prostějova. „Jsem vyučená prodavačka. Před měsícem se zavřel malý obchůdek, ve kterém jsem pracovala. Přirostl mi k srdci, ale co už, změna je život," svěřila se žena, která aktuálně zvažuje dvě nabídky.

„Rozhoduji se mezi místy ve větších supermarketech," doplnila. Prostějovsko si ve všech statistických ukazatelích vede ve srovnání s jinými regiony velmi slušně. Nezaměstnanost je zde v současnosti 3,8 %, je tedy nejnižší v celém kraji a také výrazně pod republikovým průměrem, který činí 5,2 %. V porovnání s květnem klesla nezaměstnanost v celém kraji. Konkrétně v Prostějově je bez práce o dvaačtyřicet lidí méně.

V nadcházející době se už ale zřejmě počet uchazečů o zaměstnání jen tak nesníží.

V průběhu června nebylo nahlášeno žádné významnější hromadné propouštění. „V červenci ale očekáváme již stagnaci nezaměstnanosti či její mírný růst," řekl analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník.

A ve kterých oborech mohou uchazeči najít uplatnění?

„Nejvíc pozic je v nabídce pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, jako jsou soustružníci, zámečníci nebo svářeči. Nadále je stále vysoká poptávka od zaměstnavatelů i po skladnících, obsluze vysokozdvižných vozíků a po řidičích náklaďáků," vyjmenoval Mikšaník s tím, že zájem je i po prodavačích, kuchařích či servírkách.

Zaměstnavatelé dále podle něj hledají i řemeslníky z oblasti stavebnictví, montážní dělníky, strážné, nebo montéry elektro.

Zaměstnance aktuálně potřebují i ve společnosti Hanácké železárny a pérovny a.s. v Prostějově (HŽP).

„Nejčastěji nám chybí profese obecně z technických oborů strojaři, technologové, specialisté vývoje, operátoři výroby. Nyní hledáme elektromechanika, procesního technologa a tým lídra," sdělila ve čtvrtek tisková mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková.

Zoufat nemusí ani studenti.

„Brigádníky sháníme, jedná se o pomocné práce v potravinářské výrobě, jako je například čištění plechů, balení pečiva nebo hotového zboží," sdělili v Personální agentuře Prostějov.

Autor: Dominik Voráč