Zdravotničtí záchranáři se musí náročným způsobem před nákazou chránit vždy, když je pacient pozitivní nebo u něj panuje vysoká pravděpodobnost nákazy koronavirem. To znamená, pokud má zvýšenou teplotu, kašel, dušnost, je schvácený. Přísná opatření jsou nutná i u takového, který je v karanténě a čeká na výsledky testů.

Pacient je v nemocnici předán do infekční zóny, kde panuje větší riziko nákazy různými onemocněními. Pro záchranáře převoz takového člověka znamená, že sanitka i oni sami musí projít kompletní dekontaminací.

Klinika asistované reprodukce. Ilustrační foto
Neplodných párů v kraji přibývá. Někteří muži nechtějí "řešit" své schopnosti

„Tento proces trvá čtyřicet až šedesát minut. Vozidlo s posádkou je po tuto dobu kompletně odstaveno z provozu. Další převozy tak čekají v operačním řízení Zdravotnického operačního střediska, než budou odbaveny další možnou volnou sanitkou,“ popsala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Urbanová.

S neakutními výjezdy záchranářům běžně pomáhají převozové služby. Ty však nejsou schopny převoz zajistit v případě podezření pacienta na Covid-19. I to omezuje kapacity zdravotnických záchranářů.

Zdravotnické operační středisko je v těchto dnech přetíženo hovory, které na záchrannou službu nepatří. Zdravotničtí záchranáři prosí pacienty, aby zvážili, zda je jejich zdravotní stav opravdu tak vážný, že je nutný převoz do nemocnice.

Kdy kvůli covidu volat?

„Nezrazujeme od volání na tísňovou linku 155. Chceme jen informovat, že Covid -19 se léčí v naprosté většině případů symptomaticky (pouze příznaky), stejnými léky, jako jiná virová respirační onemocnění. V naprosté většině případů se jedná o lehký nebo bezpříznakový průběh nemoci. Je tedy nejvhodnější zůstat v pohodlí domova, odpočívat, posilovat svou imunitu a volat zdravotnickou záchrannou službu až v případě, že příznaky budou vážné nebo život ohrožující. Když například nastane významná dušnost nebo kolapsový stav,“ uvedla Lucie Urbanová.

Připomíná, že kapacity nemocnic začínají být na pokraji svých možností a celý systém začíná být přetížený. „Důkazem nadužívání zdravotní péče v souvislosti s Covid-19 je také fakt, že lékaři v nemocničních ambulancích ve většině případů po základním vyšetření pacienty odesílají zpět do domácího léčení a odkazují je na následnou péči u svých praktických lékařů.

Čedičové varhany v proudu lávy Venušiny sopky.
Tipy na podzimní výlety: Venušina sopka a čerti u Mladče

Pozitivní test na koronavirus neznamená, že je člověk vážně nemocný a musí se dožadovat okamžité péče lékaře nebo je nutná jeho hospitalizace v nemocnici. Nutné je naopak zachovat klidnou hlavu a postupovat podle zvyklých pravidel jako v období před vypuknutím pandemie Covid-19.

„Ulevíte tak zdravotnímu personálu a ten se pak bude moci věnovat vážně nemocným lidem. My budeme k plné dispozici pro pacienty v akutním ohrožení života. Budeme včas u dopravních nehod, akutních infarktů, cévních mozkových příhod, alergických reakcí, epileptických záchvatů,“ uzavřela Lucie Urbanová.

K nedělní 18. hodině bylo v Olomouckém kraji aktuálně pozitivních 9 697 lidí. Dalších 5 965 se z nemoci Covid-19 vyléčilo, 128 zemřelo.