Lednička je plná obarvených vajec, která mají vesměs tu nevýhodu, že jsou vařená. S čerstvými by si jistě hospodyně hravě poradila, ale teď si klade otázku „Kam s nimi?“

Proměnlivá trvanlivost

Vařená vejce totiž není podle hygieniků dobré uchovávat příliš dlouho. „Dobře provařené vejce vydrží v lednici asi týden, oloupané by se mělo spotřebovat nejpozději třetí den,“ upozorňuje lahůdkář Antonín Jelínek.

Trvanlivost uvařených vajec však může výrazně ovlivnit nesprávné skladování. A to je právě problém velikonočních vajec. Nikdo totiž nemůže zaručit, že neležely v ošatce na slunci nebo že se s nimi koledník nezastavil na chvíli v přetopené hospodě.

„Není to zkrátka trvanlivá potravina, proto je doporučujeme co nejrychleji spotřebovat,“ poznamenala Zuzana Bartošová z oddělení hygieny výživy prostějovského pracoviště krajské hygienické stanice.

Luxusní aspik

Pro ty, kdo nechtějí vejce prostě vyhodit, což by byla určitě škoda, nabízíme několik rad. Co takhle zkusit například vaječný aspik.

„Ten dělám vždycky po Velikonocích a naši kluci už se na něj těší. Otevřu sklenici okurek a želatinu z pytlíku nechám nabobtnat v láku, pak ji zahřeju, ale pozor, nesmí se vařit,“ popsala začátek přípravy oblíbené jarní lahůdky Hana Rozmánková z Prostějova. Teplou želatinu pak promíchá s nakládanou kukuřicí, okurkami, případně další zeleninou, kostkami měkkého salámu, ale hlavně s nakrájenými vajíčky.

„Těch dávám na jednu dávku tak pět nebo šest, do směsi přidám jedno malé balení majonézy, dochutím solí a pepřem a naliju do srnčího hřbetu vyloženého igelitem. pak dám do ledničky tak na dvě hodinky zatuhnout,“ dodala Hana.

V županu

Kdo si raději dopřeje teplé jídlo, může zkusit vejce v županu. Jeho základem je pikantní těstíčko z hladké mouky, mléka a syrového vejce. „Samozřejmě se osolí a může okořenit podle chuti, někdo dává čili, jiný grilovací koření, další třeba pepř. V řídkém těstíčku se pak obalují oloupaná vajíčka a ve vysoké vrstvě omastku se osmaží,“ prozradila další ze svých vaječných specialit vášnivá kuchařka. Poznamenala, že pokud se někomu zdá jedna vrstva těstíčka málo, nebo se trhá, může se osmažené vejce ponořit do těsta ještě jednou a znovu dát na pánev.

Z vajíčka řidičem závodničky

Když byli její dva synové ještě malí měli rádi i další úpravu velikonočních vajíček. Maminka jim připravovala k úterní snídani rohlíky ve tvaru závodních aut z filmů pro pamětníky. „Rohlíky jsem vždycky uprostřed vydlabala a do vzniklého otvoru dala tak dvě lžičky bramborového salátu. Do něj jsem pak usadila vařené vajíčko jako závodníka. Tomu jsem z plátků oliv s papričkou udělala oči. Čepičky pak bývaly z rajčete nebo papriky. Nakonec jsem přední a zadní špičku propíchla párátkem a z plátků čerstvé okurky udělala kola,“ vzpomínala paní Hana. Jen byl prý problém vždycky kluky uhlídat, aby se snídaní po stole nezávodili.

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku