„Letos bude, bohužel, úroda slabá, protože jahody jsou poškozené loňským suchem. O jejich sklizni totiž rozhoduje předcházející léto, a to pro úrodu opravdu příznivé nebylo. Později se na produkci podepsaly zimní holomrazy a za největší pohromu považuji dubnové mrazy. Přestože jsme měli osmdesát procent plochy přikryté, přišli jsme o další část úrody," řekl Ondřej Dostál.V prostějovské jahodárně

V Prostějově nabízejí k samosběru deset různých odrůd jahod, které dozrávají postupně, a tak je zájemcům stále co nabídnout.

„Bylo by dobré, kdyby se všichni, kdo se k nám chystají, nejdříve podívali na naše webové stránky, jestli máme otevřeno, aby sem nejeli zbytečně. Jsme tu od deseti do osmnácti hodin, ale záleží také na množství dozrávajících plodů. Já stránky několikrát denně aktualizuji, takže se z nich lidé všechno dozví," upozornil majitel provozovny.

Neprotrhané a na podestýlce

Prostějovská jahodárna je jediná, kde se plody předem neprotrhávají, takže sběrači mají k dispozici velké a šťavnaté jahody, jejichž kvalitu ochutnají přímo ze svého přiděleného řádku.

Navíc zde plody pěstují na slámové podestýlce, což znamená, že nejsou zbytečně znečištěné od hlíny a dají se sbírat téměř za každého počasí.

„Teď na začátku sezony tu máme opravdu blázinec a já jím naše jahody ke snídani, obědu i večeři. A pořád proti nim nic nemám a stále mi chutnají," usmál se Ondřej Dostál.

Autor: Marcela Žourková