Ordinace lékařů z Prostějova a okolí se zase začínají plnit. Většinu praktiků navštívilo tento týden mnohem více pacientů než obvykle. Hlavním důvodem je náhlé ochlazení, na které není organismus některých lidí dostatečně připravený.

„Mám úplně plnou ordinaci. Záněty průdušek, průdušnic a angíny trápí pacienty všech věkových kategorií bez výjimky,“ zmínila se prostějovská praktická lékařka Marie Hlaváčková. Dodala, že další vlna pacientů by se mohla dostavit koncem října nebo začátkem listopadu.

„Obrovský vliv má na tento typ nemocí především počasí. Právě přechody tepla a zimy jsou nejčastějšími příčinami viróz a nachlazení. Lidé by se měli v těchto dnech oblékat přiměřeně počasí a nezapomínat na vitamíny v podobě ovoce a zeleniny,“ poznamenala.

Teploty, rýma a bolesti v krku se nevyhýbají ani dětem. „Od pondělka posílám domů s virózami, chřipkami, angínami a záněty dýchacích cest hlavně děti školního věku. Je to tím, že jsou od září zase v kolektivu a bacily nebo viry se tam rychle a jednoduše přenáší,“ vysvětlila dětská lékařka Anna Látalová.

Prostějovští lékárníci zaznamenali tento týden zvýšenou poptávku po medikamentech proti chřipce a nachlazení.

„Lidé kupují ve zvýšeném množství paraleny, nurofeny, nosní kapky a samozřejmě vitamínové doplňky,“ potvrdila pracovnice lékárny u Vlaštovky v Prostějově Jana Purová.