„Při evidenci odstavných ploch pro automobily jsme zjistili, že asi stovka jich byla vybudována nelegálně," uvedla prostějovská mluvčí Jana Gáborová.

Náměstek primátora Jiří Pospíšil vzkázal, že město nabídne uživatelům těchto ploch dvě možnosti řešení.

„V případě zjištění nelegálně vybudované odstavné plochy bude majitel přilehlé nemovitosti vyzván k uzavření příslušné nájemní smlouvy, nebo vyzván k odstranění plochy a uvedení do původního stavu," konstatoval Pospíšil.

Jak vlastně vypadá takové nelegální parkovací stání?

„Tato problematika je značně široká, záleží i na tom, zda jde o pozemek města. Další se pak odvíjí od konstrukce. Pokud jde o štěrk, pak se to nebere jako stavba a povolení se na to nevydává," reagoval Jan Košťál, vedoucí prostějovského stavebního úřadu.

Košťál upozornil, že stejně není potřebné ani povolení na odstavnou plochu, která je součástí vjezdu. Na dlážděnou plochu do 25 metrů čtverečních je pak dle jeho slov potřebný územní souhlas.

Parkování na trávě?

Kontrola stání pro automobily dle slov náměstka Jiřího Pospíšila odhalila i to, že nezanedbatelná část vozidel, především v místních částech města – Žešově a Domamyslicích, parkuje trvale na travnatých plochách. Náměstek upozornil, že řešení těchto přestupků patří do působnosti Městské policie Prostějov. Tyto plochy budeme kontrolovat," komentoval to Jan Nagy, ředitel Městské policie Prostějov.

Oldřich Vrcha, předseda Osadního výboru Čechovice, Domamyslice, Krasice, volá po řešení dopravní situace.

„Hlavní problém u nás je, že se stojí v silnicích i křižovatkách často tak, že je o strach tudy projíždět," vyjádřil se Vrcha. Míní, že město by se mělo zamýšlet, jak parkovací stání rozšířit. „Situace s parkováním je u nás zlá," řekl Vrcha.

Výsledky kontroly

Mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová přiblížila, že vedení města uložilo provést kontrolu všech odstavných ploch pro vozidla vybudovaných na zeleni na území celého města pracovníkům odboru správy a údržby majetku.

„Cílem kontroly bylo zjistit celkový počet odstavných ploch pro vozidla ve městě a porovnat je s evidencí platných nájemních smluv," vysvětlil náměstek Jiří Pospíšil.

V rámci kontroly přišli úředníci na to, že na území města slouží 408 odstavných ploch, přičemž v evidenci mají pouze 98 platných nájemních smluv.

„Z celkového počtu odhadujeme, že asi dvě stě ploch, tedy polovina, bylo vybudováno podle stáří povrchu a obrubníků před rokem 1999. Tehdejší legislativa řešila zřizování odstavných ploch pravděpodobně prostým souhlasem bez nájemní smlouvy a poplatku za nájem. Jelikož se jedná o záležitosti staré i několik desítek let, budou tyto skutečnosti těžce zjistitelné a dohledatelné," konstatoval Pospíšil.