Nezaměstnanost je podle statistik úřadu práce rekordně nízká, pod čtyřmi procenty, a firmy tak stále více pociťují nedostatek pracovních sil.

Problém se týká především nekvalifikovaných i kvalifikovaných dělníků.

"Sháníme skladníky, elektrikáře i seřizovače vstřikolisu. Firmy se ale dneska o zaměstnance přetahují," uvedla třeba Hana Kubíčková z personálního oddělení olšanské firmy Murdter Dvořák. Ta nyní shání obsazení na tucet pracovních pozic.

ČTĚTE TAKÉ: Další nehoda na kolejích: vlak srazil mladíka u místního nádraží

Hledají se odpovědní a pracovití

Nejiná je situace i jinde.

"Nabízíme tak čtyřicet pracovních míst. Od operátora výroby až po výrobního ředitele," uvedla Klára Bundilová, personalistka firmy Maier.

Jinde zase nejsou spokojení s tím, jaké kvality jsou potenciální pracovníci.

"Není jednoduché někoho sehnat. Lidé jsou, ne však odpovědní a se zájmem pracovat," uvádí třeba ředitel Mechaniky Prostějov František Pyrolt.

I tato společnost hledá zaměstnance – většinou kvalifikované lidi schopné pracovat na plastových a hliníkových oknech.

Shání zaměstnance na Ukrajině či v Rumunsku

Firmy se v současné situaci, kdy na jedno volné pracovní místo připadají v průměru tři nezaměstnaní, snaží sehnat lidi kde se dá. Třeba v zahraničí.

"Dlouho jsme se tomu bránili, nyní však už přes agentury sháníme pracovníky z Ukrajiny či Rumunska," poznamenala Hana Kubíčková.

"Nedaří se získat české zaměstnance, tak máme pracovníky ze zahraničí. Sháníme je přes pracovní agentury," uvedla Klára Bundilová. Zvláště větší podniky si na nedostatek zájmu o práci stěžují dlouhodobě.

ČTĚTE TAKÉ: Vlak u myší díry sešrotoval auto, mladý řidič vyvázl lehce zraněný