Nejoblíbenějším vánočním cukrovím na Olomoucku jsou tradiční vanilkové rohlíčky. Právě tento druh křehkého pečiva dostal v anketě Prostějovského deníku nejvíc hlasů. V mnoha rodinách je to „klasika“, která nesmí na slavnostním stole chybět.

Vánoce, bannerVánoce, bannerZdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil

Vanilkové rohlíčky v anketě zcela dominovaly, získaly 40 procent hlasů.

Druhým nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou linecká kolečka. Hlasovalo pro ně 21 procent čtenářů a na třetím místě jsou se 12 procenty hlasů vosí hnízda, nazývaná také jako úlky.

Vanilkové rohlíčky z cukrářská výrobny Katrin v OlomouciVanilkové rohlíčky z cukrářská výrobny Katrin v OlomouciZdroj: Cukrářská výroba Katrin

Výsledky hlasování v anketě o nejoblíbenější vánoční cukroví

1. místo - vanilkové rohlíčky – 40 procent hlasů
2. místo - linecká kolečka - 21 procent hlasů
3. místo - vosí hnízda (úlky) – 12 procent hlasů
4. místo - plněné košíčky a marokánky – po 6 procentech hlasů
5. místo - medvědí tlapky – 4 procenta hlasů
(o další pozice se dělí rumové a kokosové kuličky, kokosky, perníčky, zázvorky a pusinky)

Vanilkové rohlíčky přitom nechybí v nabídce žádné z cukrářských výroben, které pro zákazníky připravují kilogramové kolekce sestavené z několika druhů cukroví. 

Tradičním pracnám dávají krásné tvary staré formy po babičce.
Jak na skvělé medvědí pracny? Jsou jednoduché, začít péct byste ale měli už nyní

Tradiční vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy

70 gramů moučkového cukru, 70 gramů mletých vlašských ořechů, 140 gramů másla a 210 gramů hladké mouky

Vypracovat těsto, nechat přes noc odpočinout v lednici. Druhý den tvořit drobné rohlíčky, péct při 175 stupních Celsia a ještě teplé obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru.