Nebezpečím pro cyklisty je i rondel na Petrském náměstí, kde minulý rok zemřel pod koly nákladního auta osmdesátiletý cyklista.

Vedení města proto nyní zvažuje, jak z této okružní křižovatky cyklisty vytěsnit.

„Už se mi několikrát stalo, že jsem tak tak dobrzdil, když mi vjel pod kola cyklista. Ti mají často obě řídítka obtěžkaná nákupními taškami, a takhle balancují na kole. Pokud by tam šlo nějakým způsobem vyřešit cyklostezku, bylo by to jenom dobře. Myslím, že by se hodně řidičům ulevilo, kdyby se na rondelu nemuseli vyhýbat cyklistům," míní Martin Hořínek z Prostějova.

Chceme zabránit tragédiím

Problém s cyklisty na rondelu řeší i prostějovská radnice. Ta si nyní nechá vypracovat odbornou studii, která má vyřešit dopravní situaci v této lokalitě.

„Na vypracování projektové dokumentace jsme vyčlenili šedesát tisíc korun. Ta má nastínit, jestli by bylo možné vést cyklostezku okolo rondelu na Petrském náměstí. Chceme, aby cyklisté nemuseli využívat rondel, ale mohli jezdit mimo něj," uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Právě na Petrském náměstí se stala minulý rok vážná dopravní nehoda, při které srazil řidič nákladního auta osmdesátiletého cyklistu.

Řidič nechal těžce zraněného být a z místa nehody ujel, policisté ho však záhy zadrželi.

„Těmto tragédiím chceme zabránit," uvedl Zdeněk Fišer.

Nejvíc nehod na Plumlovské

Nejvíc dopravních nehod za minulý rok evidují policisté na Plumlovské ulici.

„Stalo se zde jedenáct dopravních nehod, v pěti případech skončila nehoda lehkých zraněním," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Policisté vyjížděli za minulý rok k osmi nehodám na Kostelecké ulici, o jednu méně evidují na Olomoucké, pětkrát se bouralo na Vrahovické a na Poděbradově náměstí.

Mimo město se nejčastěji bouralo u Čechůvek a na křižovatce do Smržic, Kostelce na Hané a Mostkovic.

„Jedná se o velmi nebezpečné křižovatky, kde se dopravní nehody s fatálními následky opakují.," doplnila policejní mluvčí.