Pořádání netradičních prohlídek na plumlovském zámku není žádnou novinkou. Na jaře se tu konaly oblíbené prohlídky v pohádkovém duchu, které si vzalo na starosti Klubové zařízení Plumlov. Tentokrát však přenechalo organizaci studentům. „Adventní prohlídky se

konají v jejich režii. Sama jsem zvědavá, jak se jim to povedlo natrénovat," řekla v sobotu před první prohlídkou Kateřina Jenešová z Klubového zařízení Plumlov.

Ti, kteří se rozhodli vyměnit nakupování vánočních dárků v obchodních centrech za procházku zámkem osvíceným svíčkami, určitě nelitovali. Jedinečnou atmosféru tradičních Vánoc návštěvníkům přiblížily hrané prohlídky, které je seznámily s adventními příběhy a lidovými zvyky. Kromě informací o historii adventního věnce nebo tradici stavění betléma poznali malí i velcí osudy svatých.

Zjistili, proč svatý Martin daroval žebrákovi svůj důstojnický plášť, proč svatou Barboru věznil její otec ve věži anebo proč se o svátku svaté Lucie traduje, že „noci upije, ale dne nepřidá." Na závěr si lidé připomněli tradiční vánoční zvyky, jako je pouštění lodiček, lití olova či rozkrajování jablka, a zazpívali si vánoční koledy.

Na netradičně pojaté prohlídky zámku se mohou návštěvníci těšit i příští rok.

„Plánujeme pokračovat v nočních prohlídkách zámku. Scénky, které prohlídky doprovázejí, si sami vymýšlejí a připravují přátelé plumlovského zámku. Líbí se mi, že se sem vrací tradice lidového divadla, která je u návštěvníků velice oblíbená," řekl kastelán zámku Pavel Zástěra.