Teď je na řadě Prostějov. Sem Berousek jezdí pravidelně, ale ne u všech měst to platí.

„Někde to tak nefunguje, pár místům se vyhýbáme a raději si zajedeme padesát kilometrů. Daří se nám ale už i ve městech, kde lidé do cirkusu nechodí. Čeští diváci se dostávají na úroveň těch západoevropských. A někdy jsou i lepší," říká Jiří Berousek.

Podle něj lidé v tuzemsku začali rozlišovat kvalitu.

„A tu rozhodně máme vysokou. Vystupují u nás artisté z celého světa. Například šestice akrobatů z keňského Nairobi, hadí žena z Mongolska, španělský klaun či sourozenci z Anglie, kteří předvádějí kousky na kolečkových bruslí. Nechybí samozřejmě ani medvědi, s jejichž představením jsme vyhráli na velkém festivalu v Grenoblu stříbro," informuje při pohledu do, v tu chvíli prázdné, manéže.

„Máme letos velmi živý program. Takový, který snad nemůže nudit nikoho," myslí si.

Kvalitní výběhy a luxusní toalety

Následně se vrací zpět k cirkusu a tomu, jak by podle něj měl vypadat ten kvalitní. Podle Jiřího Berouska mladšího nezáleží pouze na programu.

„Důležitý je také přístup ke zvířatům, to, jak se o ně ten který cirkus stará a jaké jim například obstará výběhy. Stejně tak jde i o diváky. Důležitá je podle mě třeba i nabídka občerstvení a co se týká sociálního zázemí, tak máme nově takové toalety, za které by se nemusel stydět leckterý luxusní hotel," usmívá se.

Život v cirkuse není pro každého

Pro něj samotného je život v cirkuse i po letech stále zajímavý. Může se tak podělit o důvody pro to, co má do sebe. „Jezdí se po světě, poznávají se lidi a jste kolem zvířat. Je to hodně svobodný život. Navíc má v sobě částečně i takové nostalgické kouzlo, které v žádném jiném povolání není," vysvětluje Jiří Berousek. Sám už ale také měl slabší chvilky.

„Když přijde nějaká krize, tak si taky občas řeknu, že se na to snad vykašlu. Kdyby k tomu ale mělo skutečně dojít, padla by otázka, co jiného bych dělal?" říká člen rodiny, která už sedm generací vede cirkus.

Život v cirkuse však není pro každého. Jiří Berousek připomíná, že na to musí být povaha. Pokud ji ale máte, už vás cirkusové prostředí nepustí.

„Pro každého to určitě není. Jsou lidé, kteří chtějí zůstat v bytě, aby nemuseli mít starosti s domem a zahrádkou. A naopak. Například cirkusový život je pro dobrodruha, který rád cestuje a stejně tak má rád zvířata. Částečně se to dá přirovnat k životu hippies," poznamenává.

„Kdo ale prošoupe v cirkuse jedny boty, ten už u něj zůstává," dodává Jiří Berousek mladší při loučení.

Vystoupení Národního cirkusu Originál Berousek, který čítá více než padesátičlenný tým lidí, každoročně zhlédne přes 280 tisíc diváků, a to v necelých dvou stech reprízách, které cirkus ročně předvede. Dvě a půl hodiny trvající vystoupení Národního cirkusu Originál Berousek mohou lidé z Prostějovska navštívit od středy 20. května až do neděle 24. května. Program začíná ve všední dny od 17.30, v sobotu od 14 hodin a v neděli od 11 hodin. Každý den si návštěvníci mohou přijít prohlédnout zoopark. Více informací na www.berousek.cz.