„Na něm je, aby vytvořil návrhy vitráží, které zde kdysi byly. Dochovaly se pouze dobové projektové nákresy v černobílém provedení, ve kterých je jen schematicky naznačena dekorativní výzdoba vitráží. Samotné vitráže bohužel nemáme," vysvětlil snahu o návrat ke kořenům první náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Zazděná místa

Místa, kde byla v minulosti tato díla umístěna, jsou dnes zazděná. Konkrétně se jednalo o elipsu na stropě divadelního vestibulu a lunetu nad balkonem divadelního sálu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o specifickou graficky i umělecky významnou práci, svěříme vše do rukou akademickému malíři Janu Jemelkovi. Tím můžeme zajistit opravdu kvalitní zpracování zakázky," doplnil Zdeněk Fišer s tím, že samotné vypracování výtvarných návrhů proběhne ve dvou částech.

Národním dům v Prostějově se dočká návratu dvou vitráží. Nyní jsou místa zazděná.  – strop vestibulu divadla

Zazděná luneta nad balkonem divadelního sálu. Foto: DENÍK/Karel Rozehnal

Hra světel a stínů

Na projasněný vestibul divadla se již těší i jeho návštěvníci.

„Ráda slyším o tom, že by se vitráže mohly do Národního domu vrátit. Podle mě tam chybí. Nyní poměrně temný divadelní vestibul díky jedné z nich nádherně ožije hrou světel a stínů," doufá Milada Součková z Prostějova, která podle svých slov chodí na představení do divadla několikrát do roka.

Součástí rekonstrukce

Obnova vitráží spadá pod komplexní projekt rekonstrukce Národního domu a město na ni chce získat dotace v rámci Olomoucké aglomerace.

„Vypracování výtvarného návrhu na obnovu vitráží je potřebné pro vyjádření památkářů," vysvětlil náměstek Zdeněk Fišer s tím, že město za ni zaplatí 95 tisíc korun bez daně.

Na rekonstrukci Národního domu letos radnice vyčlenila milion korun ve svém rozpočtu.