Milionové investice dotující provoz nestačily. "Dlouhodobě jsme upozorňovali na to, že restaurace je dotována z městské kasy a je stále ve ztrátě," komentuje opoziční zastupitel Petr Ošťádal z klubu Na rovinu!

Kuchyně prostějovského Národního domu
Národní dům razantně proměnil kuchyni, uspokojil by prý i Pohlreicha

Postupný propad nastal za covidu. Další ránou byl skokový růst energií. Provozní náklady se měsíčně pohybovaly okolo dvou set tisíc. "Navzdory krásnému prostředí je v Národním domě prázdno. Dotovat provoz nejde do nekonečna," dodává Ošťádal.

Prostějovský Národní dům
Opravený Národní dům je v celostátním finále Památky roku

Vedení města se rozhodlo neutěšenou situaci řešit. "Národním domem se zabýváme už delší dobu. Máme nějaké varianty. Budeme se snažit, abychom provoz obnovili co nejdříve," vyjádřil se na středeční tiskové konferenci primátor František Jura (ANO).

Prostějovský Restaurant day, 25. listopadu 2017
Restaurant day provoněl prostějovský Národní dům

Radní uvažují o spojení divadla s restaurací. "Divadlo a restaurace k sobě patří a jedno bez druhého nemohou fungovat," doplnil primátor.

Jeden společný subjekt

Možnost transformace potvrdila i předsedkyně správní rady Obecně prospěšné společnosti Národní dům. "Možná je transformace do jedné organizace a využití společného potenciálu," potvrdila Milada Sokolová (ODS), současně i 1. náměstkyně primátora.

Restaurace by se měla pronajmout

Opozice navrhuje cestu pronájmu. "Prostory by se měly pronajmout. Provozovatel, by se ale měl zavázat, že bude nadále spolupracovat se středními školami, z důvodu jejich praxe v restauraci," uvádí Ošťádal.

Divadlo bez omezení

Po dobu, kdy bude restaurace mimo provoz, bude divadlo v normálním provozu. Roční dotace na provoz divadla se pohybuje okolo devíti milionů korun.