Málokdo si je vědom toho, že pokud najde a neodevzdá cizí věc, dopouští se v tom okamžiku trestného činu zatajení věci a hrozí mu až rok ve vězení.

„Jednatřicetiletá žena z Hradce Králové našla v pondělí na přechodu pro chodce v blízkosti kruhového objezdu v Dolní ulici v Prostějově peněženku. V ní byly doklady a jedenáct tisíc korun. Nález přinesla na služebnu a tak jsme mohli zkontaktovat majitele, který si ztracené věci vyzvedl,“ řekla Jana Adámková z prostějovské městské policie. Doplnila, že podobný případ se odehrál také minulý týden.

„Čtyřiapadesátiletý poctivec odevzdal peněženku, tentokrát s šesti tisíci korunami, doklady a stravenkami. Ta patřila taxikáři, který muže vezl do azylového domu v Určické ulici. K celé události došlo v roztržitosti taxikáře, který odložil šrajtofli na střechu vozu a odjel,“ poznamenala Adámková.

Prostějovští policisté se setkávají častěji s poctivými nálezci než s těmi, kteří si cizí věc nechají. „Přesto jsme od začátku letošního roku šetřili několik trestných činů zatajení věci. Většinou se nejednalo o peníze, ale hmotné věci, například mobilní telefony,“ uvedla prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.

Lidé z Olomoucka mohou nalezené věci dát do schránek důvěry umístěných po Olomouci a také v blízkosti budovy okresního policejního ředitelství. Nálezci zůstanou v anonymitě a vyhnou se tak případnému vysvětlování. „Tyto schránky opravdu fungují. Často tu nacházíme ztracené osobní věci, hlavně peněženky. Ty jsou ale v drtivé většině bez peněz. Majitelé jsou však rádi především za své doklady,“ uvedla mluvčí olomouckých policistů Jitka Dolejšová.