Nyní je ale vše jinak. Z vedení města nově zní, že se o povolení nákladní dopravy bude opět jednat.

"Potřeba je hluková studie, tu ale můžeme udělat nejspíš až na jaře. Důvodem je nutnost, aby při provádění studie byly stromy olistěné," uvedla primátorka Alena Rašková k dopravní stavbě, která by mohla nově přivést kamiony pod okna obyvatelům sídliště Boženy Němcové a Sídliště Svobody.

„S dětmi kolem cesty nechodíme. Ale samozřejmě jsem ráda, že ovzduší je mnohem méně znečištěné, než kdyby tudy měly denně projíždět stovky kamionů," uvedla třeba Marie Bittnerová. Proti jsou i mnozí další obyvatelé sídlišť, kteří dokonce sepsali proti nákladní dopravě v lokalitě petici.

Naopak Petr Kousal, zastupitel a člen dopravní komise, snahu magistrátu vítá.

"Jsem rád za to, že se problém začal řešit. Dopravu, která nyní jezdí především po Plumlovské ulici, musíme rozmělnit. Hluk by se dal odstranit novými stěnami," řekl.

Výstavba unikátního skleníku ve Smržicích na Prostějovsku.
Místo jednoho dva. K rozestavěnému skleníku rajčat přibude další
Závody do Březského vrchu v Konici
Na Březském vrchu závodily i formule. Podívejte se

Co na to hygienici?

Zatímco se však už dříve ředitel krajské hygieny Zdeněk Nakládal vyslovil, že přehodnocení stanoviska hygieniků možné je, Lenka Navrátilová z prostějovské pobočky hygienické stanice o tom pochybuje.

"Město by muselo nyní předložit celý projekt. Muselo by taktéž proběhnout nové posouzení. Podle mě ale už pro město není moc možností, jak hluk snížit. A stěny už není prakticky kam dát," podotkla.

Nicméně kromě magistrátu má nasměrování nákladní dopravy své příznivce i mezi obyvateli Prostějova. Příkladem může být Ivo Foret, majitel automobilové dopravy.

"Určitě by se měla spojka zprůjezdnit. Proto taky byla budovaná. Nevím proč se tak dosud nestalo," kroutí hlavou muž, který přesun nákladní dopravy na prodloužení Okružní ulice všemi deseti podporuje. Úsek dlouhý zhruba tři čtvrtě kilometru dosud sloužil jen řidičům menších vozidel i přesto, že je v jeho polovině vybudována zastávka autobusu.

Vlastimil Konšel jako starosta Určic v roce 2009
Exstarostu Určic vyšetřuje policie. Kvůli ilegální skládce
Muž havaroval v pondělí v Hrubčicích. Odnesla to tři auta.
Opel letěl na střechu, cestou rozbil dvě zaparkovaná auta