Své ohně na lesní cestě rozdělalo tento rok šestnáct týmů. Porota měla opravdu těžké rozhodování. „Vzorků totiž bylo přes pětadvacet, některá družstva připravila dvě i tři jídla,“ prohlásila šéfporotkyně Hana Jelínková.

Porotci nakonec vybrali jako vítěze družstvo Delfínků z Nivy, které v polních podmínkách připravilo oběd opravdu výtečný. Zálesácké zelňačce dodala zvláštní chuti správná dávka smetany, lívanečkům zase jemnosti strouhaná jablka. Pod překvapením z alobalu se skrývala delikátní kombinace v podobě rolky z vykostěného kuřecího stehna plněné anglickou slaninou a sýrem.

Na druhém místě skončili Žabáci z Horního Štěpánova, kteří představili svůj superkalifrad­žilistikexpia­diózní kotlík.

Za připomenutí ovšem stál i Guláš pěti duchů konického týmu. „Jmenuje se tak proto, že je v něm pět druhů fazolí prozradila mluvčí družstva Veronika Šmídová.

Konické odsunula na páté místo další gulášová specialita, tentokrát v irském vydání. Bousínské družstvo překonalo soupeře o pouhého půl bodu a to byl v obrovské konkurenci opravdu úspěch.

Zkrátka, kdo chce ochutnat opravdové kulinářské skvosty a po zbytek zimy vonět kouřem zálesáckých ohňů, měl by se příští rok touto dobou vydat do Drahan.

U zlaté vařečky nechyběl ani tradiční branný závod. Hod granátem, střelba, ale i hasičské znalosti, orientace v mapě či zdravověda potrápily mladé závodníky víc než dost. Zlato v kategorii starších žáků nakonec putovalo do Vrahovic, nejlepší malí hasiči jsou z Nivy. (pam)