„Už se sem chystám několik let, letos se to podařilo poprvé,“ prozradila mezi jednotlivými ochutnávkami Marie Janíčková z Němčic nad Hanou.

„A vzala s sebou mě,“ doplnila ji kamarádka Alena Antlová.

„Když už jsme sem jely, dala jsem do soutěže i vlastní zelí,“ ukazuje na stůl s první, sedmnácti vzorkovou kategorií.

Další stoly zaplnily konzervované okurky, přílohy, kompoty, džemy a mlsy.

Organizátoři si dali za úkol, aby se lidé přišli pobavit, zasoutěžit si, ochutnat a snad se i inspirovat v oblasti uchování sezonních výpěstků na zimní období.

O vítězích rozhodovali návštěvníci Zeliády svými hlasy.

„U kategorie příloh je nutné dávat pozor na pikantní a ostré vzorky,“ sdělil ochutnávačům předseda víceměřických zahrádkářů Petr Buriánek.

„Byli tu v minulosti borci, co zvládli ochutnat úplně všechno a přežili, ale není to povinné,“ dodal hlavní organizátor s úsměvem.

Degustační lístky zpracovávalo výpočetní středisko, kde zasedla dvojice dam.

„V každé kategorii mám svůj vzorek,“ pochlubila se Jarka Horáková z Víceměřic.

„Já jsem tady jen na výpomoc, za nemocnou kamarádku,“ přidala se do hovoru Eva Sekaninová z Olomouce.

„Jezdíme sem ale každý rok,“ dodala.

Po vyhodnocení a předání diplomů se besedovalo, poslouchala hudba, popíjelo a vyměňovaly zkušenosti. A těch při přehlídce sto devatenácti vzorků určitě málo nebylo. 

Autorka: Adéla Palíšková