„My stromeček odstrojujeme, jakmile začne opadávat. Obvykle to bývá v průběhu prvního lednového týdne. Když jsme bydleli v paneláku, měli jsme se stromkem více starostí, teď s ním zatopíme v krbu," popsala každoroční útrapy se stromkem Marie Válková.

Letos to Prostějované budou mít snažší. Firma zajišťující technické služby v Prostějově zřídila speciálně na svoz vánočních stromků čtyři devíti kubíkové kontejnery.

„Kontejnery jsou označeny nápisem „Pouze pro vánoční stromy" a lidé je najdou na sídlišti Svobody mezi osmým a devátým blokem a pak na sídlišti Hloučela v ulicích Slavíčka, Zrzavého a Špály," informoval ředitel technických služeb Prostějov Martin Grepl.

Z jehličnanů bude mulč na veřejnou zeleň 

Kromě speciálních kontejnerů mohou lidé využít i separačních stanovišť na odkládání stromů nebo je odnést do sběrných dvorů.

„Lidé mohou vánoční stromky donést i do sběrných dvorů na Anenskou, nebo Průmyslovou. Z kontejnerů, separačních stanovišť i sběrných dvorů svážíme stromky do depa naší společnosti, kde projdou štěpkováním. Dřevnaté štěpky pak používáme jako mulč při údržbě městské zeleně," dodal Martin Grepl z technických služeb.

Stejný osud čeká i vánoční strom na náměstí T.G. Masaryka v Prostějově.

„Největší vánoční ozdobu na náměstí začneme odstrojovat šestého ledna. Stromek jsme dostali od Lesů České republiky, které si jej také převezmou. Ale už teď je jisté, že ho využijí na štěpky," řekla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Na dědině si stromkem zatopí

Avšak ne všichni se každoročně potýkají s problémem, jak naložit s vánočním stromkem.

„Já zdobím stromeček jen tak symbolicky. Mám úplně malinký a umělý, takže po Vánocích ho složím a nezabírá tolik místa. Před svátky se nestresuji, kde stromek koupit a co pak s ním," řekl Martin Fiala z Prostějova s tím, že podobný postup volí už řadu let.

Jiná situace je na vesnicích. Tam si lidé se stromky poradí sami.

„U nás má většina obyvatel kotle na tuhá paliva, takže si po vánocích se stromkem zatopí. Lidé, kteří bydlí v bytovce, mají možnost stromky položit vedle kontejnerů na odpad a zaměstnanci technických služeb se o ně postarají," popsal povánoční situaci v obci Ptení starosta Jiří Porteš.