Vloni dorazily na akci přibližně dvě stovky lidí.

„Letos čekáme návštěvníků ještě víc. Dvě nové náročné disciplíny s námi totiž připravili vojáci ze 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka," řekla Ivona Páleníková ze Společenství zábavy Domeček, které spolu s místními hasiči hry připravuje.

Každý zájemce nad patnáct let si za dvacet korun koupil u pořadatelů hrací kartu a postupně plnil všechny úkoly. Ženy soutěžily zvlášť, muži také. Sportovní disciplíny doplnily také logické testy a rébusy. „Těm těžkým se mohou všichni vyhnout, ale ztrácejí díky tomu body," vysvětlila s úsměvem za pořadatele z řad hasičů Eva Sosíková.

Účastník her David Voráč přijel do Určic s bratrem, který se těšil na soutěže. „Ale je mu teprve deset a nemůže proto ještě startovat. Tak to zkusím já," smál se.

Zkrátka ale nepřišel ani jeho bráška. Pro děti organizátoři připravili spoustu her a také oblíbené malování na obličej.

„Určické hry pořádáme letos potřetí. Společenství Domeček chystá soutěže, hasiči se starají o občerstvení. My jako organizátoři soutěžit nemůžeme, ale můžeme si zkusit disciplíny na závěr," řekla Ivona Páleníková.

Podle slov pořadatelů vybírají na všech akcích hasičů dobrovolné vstupné. Výtěžek potom jde potřebným lidem. „Vloni například rodině hasiče, který zemřel při zásahu. Deset tisíc korun a pět pytlů plyšových hraček jsme zase jindy věnovali prostějovské asociaci Radost, která sdružuje postižené občany," dodala Eva Sosíková.

Autorka: Marcela Žůrková