„Oproti loňskému roku jsme vypálili asi deset procent. Nebyly třešně, višně ani švestky. Jen troška jablek a hrušek,“ zhodnotil Petr Dostál, provozovatel palírny v Malém Hradisku. Dodal, že kdyby následoval ještě jeden podobný rok, muselo by mnoho malých palíren zavřít.

Jen o málo optimističtější byl Jan Kleiner, majitel Žešovské pálenice. „Oproti průměru jsme asi na sedmapadesáti procentech produkce. Na počitadle máme dvacet šest tisíc litrů. S loňským rokem to ale srovnávat nemůžu, tem byl zase extrémně dobrý,“ prohlásil palírník.

Kvůli nedostatku ovoce stoupl v Žešově dramaticky prodej vlastních výrobků lihovaru. „Lidé neměli svoji slivovici, tak ji kupovali u nás. Prodali jsme asi dva a půlnásobek lihovin co v jiných letech,“ podotkl Kleiner s tím, že nejvíce šla na odbyt košer slivovice, která se prodávala hlavně přes internet.

"Pouze" 67 vzorků

Propad loňské sklizně ovoce byl znát i na koštu, který proběhl v sobotu ve Vranovicích. Už podeváté se zde konala Vranovská štamprla. „Letos máme sedmašedesát vzorků, loni jich bylo devadesát. Jsme ale rádi, že i v této těžké sezóně nám lidé zachovali svoji přízeň,“ uvedla místní zahrádkářské organizace Ivana Hasalová.

Brzy po začátku se sál začal plnit lidmi a okolo stolů to zanedlouho bzučelo jako v úle. Kromě tradiční slivovice, třešňovice či meruňkovice budily pozornost také destiláty z neobvyklých surovin jako banán, slad, bezinky či trnka. Nechyběla ani již tradiční pálenka z feferonek.

Jak se hodnotilo?

Hodnocení zabralo porotcům jediný půlden. „Vzorky hodnotilo celkem patnáct lidí v pěti porotách. Každá hodnotila jednu skupinu vzorků. Tak jedni měli třeba destilát ze švestek a druzí jablka a calvados,“ vysvětlila zahrádkářská předsedkyně. Absolutního vítěze pak porotci vybrali z laureátů jednotlivých kategorií. „Udělaly se takzvané slepé vzorky, aby jednotliví porotci nepoznali podle čísla vzorku vítěze své kategorie. Myslím, že víc v utajení už to být nemohlo,“ uvedla Hasalová.

Svoboda si odnesl dort

Znalci nakonec vybrali jako vítěze předsedu poroty, emeritního sklepmistra, Antonína Svobodu s jeho broskvovicí. „Je to člověk, který tomu rozumí, už sem ostatně jako porotce jezdí od samého začátku. A tak není divu, že umí dobrou pálenku také udělat,“ řekla Ivana Hasalová.

Antonín Svoboda tak odešel s nádherným patrovým dortem, jehož hlavními komponentami byl toustový chléb a vlašský salát. Kokos a mleté ořechy zastupoval strouhaný sýr a salámové kornoutky marcipánové růžičky. (pam)