„Ve čtvrtek po čtvrté hodině odpoledne budou otevřeny všechny silnice na Prostějovsku. Komplikace by mohly nastat v průběhu večera pouze u silnice mezi Žárovicemi a Drahany, a to kvůli možným pádům stromů," informovala ve čtvrtek odpoledne mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Do středy však měly některé obce problém s dodávkami elektřiny. Ty se týkaly i Brodku u Prostějova.

„Proud u nás nešel asi osmnáct hodin, navíc v noci. Kdo si tedy nestačil předtím zatopit, tak do rána mrzl," popisuje dění v obci Eva Šmétková.

Historicky nejdelší výpadek

V obci asi patnáct kilometrů jižně od Prostějova však byl problém i se zásobováním.

„Do obchodu nedorazilo díky ledovce zboží, prý by se dodavatelé nedostali. Někteří lidé to však nemohli vůbec pochopit. V obcích okolo šel proud málokde a některé postihl výpadek i na delší dobu než nás," říká Eva Šmétková. Její slova potvrzuje i starosta Brodku u Prostějova Radek Rozmánek.

„Kalamita nám způsobila vážné problémy, celou noc nám nešla elektřina. Kdo jí tedy třeba vytápí, tak měl smůlu stejně jako lidé s plynovým sporákem. Šlo podle mě o historicky nejdelší výpadek," vyjadřuje se ke kalamitě starosta.

„Moc jsme zpohodlněli. Jakmile se vypne elektřina, tak je to zkrátka špatné," dodává.

Stromy padaly i na auta

Během kalamitního stavu, který trval od pondělí do středy se zapotili také profesionální hasiči. Do čtvrtečních deseti hodin dopoledne vyjížděli v okrese ke sto třiceti devíti událostem. Těsná většina z nich byla na Konicku.

„Šlo většinou o větvě či stromy, které spadly do vozovek nebo na vedení. Zaregistrovali jsme ale také několik případů, kdy stromy spadly na zaparkovaná auta," informovala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Odškodnění pro cestující

Prostějovsko zažilo problémy také na trati. Některé rychlíkové spoje České dráhy zrušily, další vlaky nabíraly i více než hodinová zpoždění. V souvislosti s ním nabízí dopravce kompenzace cestujícím, kterých se výraznější zpoždění dotklo. Cestující, kteří se kvůli kalamitě vzdali jízdy, se tak mohou dočkat vrácení jízdného. Ti, kteří museli na vlak čekat více než dvě hodiny, zase mohou na všech přepážkách Českých drah získat stokorunovou poukázku. Společnost také na svých webových stránkách zveřejnila mapu tratí, kterých se odškodnění týká. Je mezi nimi i trasa z Olomouc – Prostějov – Nezamyslice.

Během kalamity vyjely do městských ulic všechny posypové vozy společnosti A.S.A., která se stará o městské komunikace.

„Pracujeme ode dne, kdy vznikly problémy. Nedokážu však teď přesně, v jaké fázi práce v ulicích jsou," říká Martin Grepl ze společnosti A.S.A., která má teď na starosti především odklízení popadaných stromů. Kluzké chodníky i přes nasazení veškeré techniky způsobily nejeden pád.

Spousta zlomenin a pohmožděnin

V prostějovské nemocnici tak bylo výrazně rušněji, zvláště na začátku kalamity.

„Největší počet pacientů byl v prostějovské nemocnici na traumatologické ambulanci ošetřen v pondělí, jednalo se o zhruba devadesát příchozích. Šlo nejčastěji o úrazy kotníku, rukou, paže, různé zlomeniny, podvrtnutí. Řada klientů však byla přijata k hospitalizaci i kvůli otřesům mozku či zhmoždění páteře," uvádí mluvčí prostějovské nemocnice Radka Miloševská.

Následky kalamity 5 uzavřených silnic
2 pády stromů na auta zaparkovaná v prostějovských ulicích
až 90 pacientů denně na traumatologickém oddělení v prostějovské nemocnici
139 zásahů profesionálních hasičů v okrese
více než hodinová zpoždění vlaků
2 dny nešly děti v některých obcích do školy
rekordní osmnáctihodinový výpadek elektřiny v Brodku u Prostějova