Jedním z řidičů, který má podobnou zkušenost, je také Ladislav Vlach.

„Už se mi nejednou stalo, že mi někdo vjel před vůz, přestože jsem měl přednost. Štěstí, že mám dobře seřízené brzdy. I tak to ale bylo o fous," říká řidič z Prostějova.

Poznamenává přitom, že lidé se v případě parkovišť u obchodních center řídí spíše logikou než předpisy. A to přesto, že například při vjezdu na parkovací plochu před prostějovským Tescem se nachází cedulka upozorňující řidiče na přednost zprava. Podle Ladislava Vlacha ji však lidé přehlížejí nebo nerespektují.

„Hodně lidí si prostě řekne, že jde o hlavní silnici, přestože kromě šířky a přímého směru na to dopravní značky neukazují. Lidé se pak diví a čekají jeden na druhého, protože si různí řidiči různě vyloží to, kdo má zrovna přednost," hovoří o svých zážitcích Prostějovan, který dodává, že by se situace dala vyřešit například osazením dopravních značek označující některé silnice na parkovišti jako hlavní. Zvláště pak ty, které mnozí řidiči jako hlavní berou už teď.

Osazení značkami?

Dopravní inženýr Michael Vafek však upozorňuje, že neoznačené křižovatky jinde existují a nejsou s nimi problémy.

„Často se setkávám s názorem, že nevyznačené křižovatky s předností v jízdě vozidel přijíždějících zprava nejsou vhodné a že by měly být řádně označeny. Přitom v zahraničí, především na západ a na jih, se tyto křižovatky hojně užívají. Jde především o málo frekventované úseky, jako je křížení komunikací v zástavbě rodinných domů a uvnitř sídlišť či křížení polních cest," potvrdil Michael Vafek.

Vedení oslovených společností se zatím k označování křižovatek nechystají.

„O takové kroku neuvažujeme. Předpisy platí na parkovištích stejně jako jinde. Funguje to tak všude po světě a nevidíme důvod, proč dopravní situaci na místě znepřehledňovat značkami," uvádí ve vyjádření mluvčí společnosti Tesco Stores Jiří Mareček.

K podobnému kroku, tedy osazení dopravních značek měnících přednost v jízdě po parkovišti, se nechystá ani firma Ahold.

„Žádnou z vámi uváděných změn neplánujeme," odpovídá na dotaz Deníku Dagmar Krausová z tiskového oddělení.

Podle jeho slov však mají řidiči s užíváním pravidla přednosti zprava v praxi problém. „Stačí se podívat na parkoviště u prostějovského Tesca, na kterém se často stávají dopravní nehody kvůli nedání přednosti zprava. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že toto pravidlo zde dodržuje slabá polovina řidičů," potvrdil dopravní expert.