„Kytičku kupuji pravidelně, protože to mám ještě zažité z mládí, kdy měl tento svátek jinou váhu. Manželce to udělá radost, protože MDŽ a narozeniny jsou jedinými příležitostmi, kdy ode mě dostává kytku. Já na to totiž jinak moc nejsem," krčil při výběru rameny šestašedesátiletý Zdeněk z Prostějova.

Naopak devětatřicetiletý Michal považuje tento svátek za přežitek.

„Když chci partnerce udělat radost, nepotřebuji k tomu žádný svátek zapsaný v kalendáři. Zajít si na večeři nebo darovat jí maličkost můžu kdykoli," míní.

Populárnější než Valentýn

Podle prodejců květin se obliba MDŽ v posledních letech zvyšuje a předhání i svátek zamilovaných.

„Je to populárnější svátek než Valentýn, a to hlavně u starších pánů, kteří tuto tradici obnovují. Svátek svatého Valentýna považuje hodně lidí za komerční, zatímco u MDŽ si začali muži uvědomovat, že i když není spojen se zamilovaností, ženy jeho oslava potěší," řekla Pavla Koutná, majitelka prostějovského květinářství Floris.

Podle jejích slov se oslava svátku stále drží i ve firmách.

„Každoročně máme několik objednávek od firem, které chtějí květinou potěšit zaměstnance ženského pohlaví. V průměru pro ně chystáme padesát až osmdesát květin," doplnila Pavla Koutná.

Jaké květiny ženy potěší?

A jaký typ květin jde na Mezinárodní den žen nejvíce na odbyt?

„Stále vedou karafiáty. Jsou to sice už retro květiny, ale v lidech vyvolávají nostalgii," řekla floristka Jana Vysloužilová.

„Oblíbená je také růže, což je klasika, která se hodí ke každé příležitosti. Muži také nakupují květiny spojené s jarem, jako jsou tulipány nebo pomněnky, část z nich se při výběru řídí jednoduše vkusem ženy," doplnila Jana Vysloužilová.