Zvolte trasu. Lesem nebo po silnici?

Rozhodl jsem se proto zmapovat místa v nejvyšší oblasti vrchoviny okolo Drahan, Bousína, Repech a Protivanova, která při vyjížďce rozhodně stojí za zastavení. Můj start začal na okraji Drahanské vrchoviny, v Žárovicích, kde můžeme zvolit přímou cestu po silnici do Drahan dlouhou 9 kilometrů. V celé délce je potřeba počítat s mírným, leč neustálým stoupáním terénu, a také poměrně velkým silničním provozem. Mnoho řidičů tudy jezdí dost neopatrně a místní zatáčky už pamatují dost nepříjemných nehod jak automobilů a tak motorek. Osobně si myslím, že tato trasa není zcela ideální a mnoho cyklistů ocení spíše klidnější cyklostezku, která vede přes les z Hamer do Repech. Trasa měří také zhruba 9 kilometrů.

Hlučná silniční doprava zůstává po vjezdu do lesa ta tam a okolo vás se rozprostře krásný les, z jehož kopců ční sem tam menší rozeklaná skaliska, podél cesty teče mělký potůček. Převýšení už po několika kilometrech dává sice méně zdatnému cyklistovi trošku zabrat, ale po krásně upravené asfaltové cestě se jede i tak skvěle.

Zastávka v Drahanech

V průběhu jízdy potkáte hezky zpracované odpočívadlo s přístřeškem a lavičkou kde si můžete v klidu odpočinout a chvíli se kochat krásou lesa. Ti co zvolí silnici ze Žárovic do Drahan po cestě vhodné místo k oddechu bohužel nenajdou. To je bude čekat až v Drahanech, kde mohou navštívit některou z dvou místních hospůdek, které mají přes léto v provozu zahrádky. V Drahanech je také turistická ubytovna situovaná za obecním úřadem.

Odpočinek v Bousíně

Po krátké pauze v Drahanech jsem pokračoval dál, a to do Bousína. Necelé tři kilometry si tady po silnici víceméně odpočinete, větší kopce tu nenajdete. Při jižním okraji cesty mě zaujalo malé odpočívadlo vybudované u starých božích muk s dřevěnou lavičkou a okrasným křovím. Samotný Bousín je malá obec se sotva 139 obyvateli. V místě je hospůdka s příjemným venkovním posezením.

Oběd v Repechách

Po pár kilometrech dojedeme k Repechám, kde nás zve tabulka u silnice k místnímu penzionu Lada. Tam se chvíli zdržím, naberu síly a osvěžím se. Mojí další zastávkou je ale nejdřív Honzíkův kříž s posezením a informační cedulí, která udává nadmořskou výšku 621 metru nad mořem, polohu a panorama s označením názvů vzdálených vrchů. Blížím se k penzionu Lada. Jeho spolumajitelkou je mistryně světa v dráhové cyklistice Lada Kozlíková. Měl jsem možnost ji zastihnout při práci za barem. Dozvěděl jsem se, že si zde mohu po namáhavé vyjížďce dát masáž nebo saunu a pochutnat si na grilovaných nebo uzených dobrotách. V areálu penzionu nyní roste také hřiště pro děti.

Pozor na vodníky

Po příjemném osvěžení jsem znovu sedl na kolo, projel Repechy a potkal další letní zajímavost. U malé nádrže tu hlídal postavený máj vodník v životní velikosti. Z dálky se nedalo dobře rozeznat, zda se jedná o skutečného člověka v převleku. Šlo však pouze o zručně zpracovanou figurínu pro potěchu turistů.

Konečná v Protivanově

Poslední zastávkou mojí vyjížďky byl Protivanov, který leží necelé čtyři kilometry od Repech. Poznáte ho podle dvojice větrných elektráren. V Protivanově opravili náměstí a otevřeli pro turisty několik nových hospůdek. Jako první jsem se šel občerstvit do penzionu Griltour. Od majitele jsem se dozvěděl, že do měsíce zde bude půjčovna a servis jízdních kol. Koho přece jen náš výlet zmohl, může si v penzionu U Veverků, který je hned přes ulici, dát třeba saunu. Já teď jedu domů. Dnes to byla krásná fuška.

VLASTIMIL ŠČUDLA