Například Kostelec na Hané tak nepřijde hned o dva politiky: starostu Ladislava Hynka (ČSSD) a místostarostu Františka Horáka (KDU-ČSL).

„Uvidíme jak všechno dopadne po ustavujícím zastupitelstvu na kraji. Až pak přijde na řadu zjištění, jak se budou moct funkce skloubit," připustil jejich souběh první jmenovaný.

„Vím, že se dá dělat obojí. Zasedání krajského zastupitelstva je jednou za čtvrt roku. Časově tak nebude podle mě žádný problém," uvedl zase František Horák.

Podobně jako další politici z Prostějovska i on figuroval na předním místě kandidátky. A uspěl.

V důsledku toho pak mohli o své představitele přijít také v Držovicích či Vrbátkách.

Za Starosty totiž kandidovala první žena Držovic Blanka Kolečkářová, Vrbátky pak v hnutí ANO reprezentoval starosta Ivo Zatloukal.

„Byla jsem v kraji i minulé období a to v opozici, což se opakuje. Práce to byla úspěšná. Lidem u nás v obci jsme pak s kolegy slíbili čtyři roky práce pro Držovice a je toho ještě hodně k udělání. Proto budu kandidovat i v komunálních volbách," uvedla Kolečkářová.

Tu tak v únoru čekají opakované komunální volby v době, kdy už bude krajskou zastupitelkou.

Jura: Uvidí se, až nastoupím

Také vrbátecký starosta je odhodlaný vykonávat obě funkce naráz. I on tak bude zároveň spolurozhodovat o dění na obci a dotacích, dopravních stavbách či fungování nemocnic v krajském zastupitelstvu.

„Krajské zastupitelstvo zasedá jen jednou za několik měsíců, dá se tak skloubit s jakoukoli prací," uvedl Zatloukal pro Deník.

Pro starostu Vrbátek se bude jednat o první volební období v kraji.

„Rád bych přispěl k zásadní změně v hospodaření kraje. Podobně jako kolegům se mi také příliš nelíbí fungování příspěvkových organizací," vyjádřil se Ivo Zatloukal.

Pokračovat v zastupitelské práci jak v Prostějově, tak na hejtmanství pak hodlá také jeho stranický kolega František Jura.

„Myslím si, že ty dvě funkce se dají skloubit. Ještě se uvidí po té, jak nastoupím do úřadu," řekl pro Deník.