Hovězí maso Angus je celosvětově vyhledávané pro svoji vysokou kulinářskou kvalitu.

„Naším cílem je samozřejmě nabídnout návštěvníkům Běleckého Mlýna nejen špičkovou kvalitu, ale také kulinářský zážitek," uvedl lesní správce Josef Venus.

Podle něj je sice kvalitní steakové maso z tohoto plemene skotu v tuzemsku již celkem dostupné, ale nejbližší chovy jsou v Jeseníkách a v Beskydech.

„Počítáme s dalším doplňováním stáda. Svoje první telata chceme mít příští rok," dodal. Býčci se na běleckých pastvinách začnou prohánět ještě za několik měsíců.

„Máme zde více než šedesát hektarů luk a pastvin, proto chceme plemeno Aberdeen Angus chovat touto extenzivní formou. Jsou zde koně, takže je chceme zkusit předhánět na koních," říká majitel Běleckého Mlýna Richard Benýšek s tím, že cílem běleckých farmářů je mít v chovu dvacet kusů tohoto plemene.

„Nejdříve si to vyzkoušíme, jak to s nimi půjde, a pak dokoupíme další kusy. Nejspíš někdy na jaře," přiblížil záměry Richard Benýšek.

Červené jsou chutnější

Pět jalovic se odstěhovalo na Hanou z Rudimova u Luhačovic.

„Nehodilo se nám dát je do chovu, protože jsou pro nás příbuzenské," prozradil Jan Žák, který má zkušenosti s tímto chovem, a který jalovičky dopravil a prodal zkušeným zemědělcům na Bělecký Mlýn.

„Tyto krávy jsou červené a černé, při tom o těch červených se říká, že jsou vzácnější a mají chutnější maso," prozradil Jan Žák s tím, že se k nám tento druh krav dostal až po revoluci, a to z Kanady, v roce 1994.

Aberdeen Angus dnes patří k nejrozšířenějším masným plemenům skotu v Jižní a Severní Americe, Austrálii či Novém Zélandě. Pro svoji otužilost a nenáročnost se chová tradičním pastevním způsobem. K podhorským farmám, které jsou u nás nejčastější, tedy nyní přibude i Bělecký Mlýn. Zemí původu plemene je severovýchodní Skotsko.

Z historie

Již na začátku 18. století se v krajích Aberdeenshire a Forfarshire podařilo vyšlechtit masný užitkový typ skotu, který v první polovině 19. století chovatel Hugh Watson přikřížením plemene Shorthorn sjednotil a položil tak základ tohoto plemene. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a v roce 1860 se uskutečnil import prvních zvířat do Kanady a později do Spojených států. Do České republiky byly první kusy importovány v roce 1991, převážně z Kanady. Dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm při hmotnosti 650–700 kg. Zcela bezkonkurenční je kvalita masa, pro kterou je plemeno Angus v celém světě uznávané a žádané.