„Je to téměř přesně čtvrt roku, co jsme na přeměně školy v muzeum a vzdělávací centrum začali pracovat. Mysleli jsme si, že u příležitosti zdejších hodů je vhodná příležitost ukázat lidem, co se za tu dobu v jejich škole změnilo," prohlásil Pavel Moš, kurátor Muzea Drahanské vrchoviny a vzdělávacího centra TGM.

Lidé si mohli prohlédnout zakladatele indických studií na Karlově univerzitě přímo v jeho pracovně, v bývalé sborovně vznikla dílna domáckého krejčího a o kousek dál stojí u ponku truhlář vyrábějící hračky.

„Funguje i samoobslužná kavárna s muzejní hernou, kde si na své přijdou jak nejmenší, tak i dospělí. Tatínky zajímají především funkční modely parních strojků," podotkl Pavel Moš.

Zároveň dodal, že jen za první den navštívilo budované expozice přes sto dvacet lidí a proud návštěvníků neutuchal ani v neděli.

„Chceme návštěvníkům přiblížit krásu Drahanské vrchoviny, která je turisty zatím poněkud opomíjená, zvláště ve srovnání s nedalekým Moravským krasem," prohlásil kurátor muzea, které bude otevřeno vždy od středy do neděle od půl desáté do šesti večer.

Současně budou muzejníci připravovat i další výstavní prostory.

„Zároveň budeme zdokonalovat stávající expozice a připravovat další, abychom od začátku školního roku mohli poskytovat výukové programy, aby se do budovy znovu vrátily děti. V prostorách věnovaných nejstarším dějinám plánujeme například rekonstrukci palisádového opevnění upomínající na nedaleký hrad Starý Plumlov. Do konce roku bychom chtěli pro návštěvníky připravit i ochutnávku z vojenského prostoru či umělou štolu," uzavřel Pavel Moš.