A ve třech sálech je jich k vidění opravdu mnoho, od obyčejných proutěných, až po ty, při jejichž spatření se dere člověku na jazyk slovo Mercedes. A zrovna jeden z nich nese i tohle jméno. Vedle něj stojí menší kopie pro panenku.

Na chvíli archeologem? Proč ne

Kočárky však nejsou to jediné, co v nejbližší době návštěvníci v muzeu uvidí.

„Na čtrnáctého února připravujeme vernisáž nové archeologické expozice," prozradil ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil. Expozice měla být hotová už koncem roku, realizaci však zdržely průtahy kolem výběrového řízení. Muzejníkům se je však podařilo částečně dohnat.

Archeologický sál tak nabídne například návštěvu pravěkého domu, nebo možnost odkrýt si hrob s kostrou.

„V krycím skle budou otvory, kterými budou moci návštěvníci prostrčit ruku s nástrojem a zkusit si práci archeologa," vysvětlil ředitel.

Součástí nové expozice archeologie v Muzeu Prostějovska bude i kostrový hrob, který si budou moci návštěvníci odkrýt a vžít se tak do pozice opravdového archeologa.

Muzeum připravuje i další nové expozice.

„Dostali jsme peníze i na plánovanou druhou část, která by se měla věnovat historii. Pracovat by se na ní mělo začít ihned po otevření archeologie," uvedl Chytil. Podle původního plánu měla proměna prakticky celého spodního patra muzea přijít na šest a půl milionu korun.

Průvodkyně ve žlutém

Výklad k novým expozicím vám poskytnou průvodkyně ve slušivých žlutých úborech s logem muzea. Ty nafasovaly právě včera.

„Vyhověli jsme průvodkyním, které si stěžovaly na to, že je jim chladno. Přemýšleli jsme i o nějaké letní variantě, ale zatím nemáme nic, co by mohly vhodně kombinovat s ostatním oblečením. Takže zatím zůstaneme jen u zimní varianty," komentoval nové „montérky" svých zaměstnankyň ředitel.