"Přijali jsme oznámení o nálezu lidských kostí na zahradě rodinného domu v Tyršově ulici v Kralicích na Hané. Na místo vyslaní policisté zjistili, že kosti jsou uloženy v hloubce necelého metru," informoval policejní mluvčí František Kořínek.

Starý hrob byl objeven díky pandemii. Čtyřicetiletý oznamovatel kosti nalezl při kopání bazénu, ke kterému se rozhodl mimo jiné také z důvodu vyhlášených vládních omezení, díky kterým získal množství volného času. Policisté potvrdili, že se s nejvyšší pravděpodobností jedná o lidské kosti a dle jejich stavu usoudili, že jsou v zemi uloženy již velmi dlouho.

Prostějovský primátor František Jura v koláži s chátrajícím stadionem ve Sportovní ulici
Stadion pro Prostějov? Jura: Chtěl bych Želízka, musím být pragmatik

"Proto byl na místo přizván pracovník Ústavu archeologické památkové péče Brno, který stanovil, že se pravděpodobně jedná o pohřeb z období 9. až 11. století, tedy, že kosti zde odpočívají již asi tisíc let. Tak daleko do minulosti věcná příslušnost policistů nesahá, proto bude další nakládání s nálezem v rukách archeologů, kteří si místo převzali k odbornému prozkoumání," uzavřel mluvčí Kořínek. 

Revitalizace prostoru před prostějovskou halou Sportcentrum DDM -  hloubení jámy pro retenční nádrž. 13. 4. 2021
U Sportcentra se hloubí vodní nádrž, ke koupání ale nebude