K prodeji město nabídlo dům v Rozhonově ulici, domy s číslem 2 a 12, pak dům na Jiráskově náměstí 4 a dům na Vodní 11.

Na poslední ze zmíněných domů radní vyhlásili opětovný záměr prodeje s upřesněním podmínek pro kupující.

Dům na Vodní 11 je skutečně ve špatném technickém stavu a hned několika současným obyvatelům padá doslova na hlavu.

Dům na Vodní 11„Bydlím tu s dětmi, nemáme tu ani plyn, vše je na elektriku, okny táhne, v bytech je vlhko a plísně. Abych zde vůbec mohla bydlet, opravila jsem si na vlastní náklady podlahy," řekla jedna z obyvatelek domu, která si nepřála zveřejnit své jméno, ale redakce jej má k dispozici.

„Z prasklin na stropě čouhá sláma, a máme někdy strach, aby to na nás nespadlo, a to ani nemluvím o tom, když na půdě projdou kominíci, co to dělá, a někdy stačí i kočky," popsala žena.

Dům je podle samotné nájemkyně na zbourání, ale má strach, že se s novým majitelem buď zvýší nájem, nebo s dětmi skončí bez domova.

„Myslím, že je to tady na zbourání, je to moc starý dům a opravy by byly drahé. Byl zde velký počet zájemců, ale každý to vzdal. Mám strach, co s námi bude s novým majitelem. Vím o případu, kdy majitel o dost zvýšil nájemníkům nájem, že se museli vystěhovat. Já klidně půjdu pryč, ale ať mi zajistí nějaký byt a nezůstanu s dětmi na ulici," dodala matka dvou dětí.

Tři zájemci, jen jeden se záměrem

Náklady na opravy by šly do horentních sum, když o dům Vodní 11 neměli zájem nájemci, město rozhodlo o jeho prodeji.

„Náklady na opravy by byly vysoké, proto jsme se rozhodli vyhlásit záměr prodeje tohoto domu, a to už loni v září, o tento záměr se nikdo nepřihlásil. V říjnu a listopadu se následně přihlásili tři zájemci, ale pouze jeden řekl, co by s objektem a nájemníky chtěl udělat," řekl na lednovém zasedání rady první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Jeden z možných kupců domu na Vodní 11 přišel se záměrem, že na místě domu postaví multifunkční centrum.

Prodej domu na Vodní 11 ale nakonec radní zastavili.

„Tento zájemce řekl, že by se vypořádal s nájemníky, že jim sežene ubytování a na místě postaví multifunkční budovu. Další dva zájemci nedali žádný záměr, rada města se nakonec rozhodla, že ten záměr prodeje zruší," dodal Jiří Pospíšil.

Hlavní podmínka: zpracování studie

Dům na Vodní 11Radní se rozhodli, že kupci budou muset dodržet jasné podmínky. Jednou z hlavních podmínek pak bude studie.

„Neschválili jsme záměr tomu nejlepšímu nájemci, který nabídl nejlepší cenu za dům, chceme totiž vyhlásit nový záměr s jasnými podmínkami. Tou hlavní podmínkou bude zpracování studie," vysvětlil náměstek Jiří Pospíšil, proč prodej nakonec radní stopli s tím, že dům je v centru města a zájemce musí mít zpracovanou studii.

Ta prokáže, zda se bude dům opravovat či demolovat a na místě stavět multifunkční centrum.

„Vytvoření studie poté bude pro kupujícího závazná záležitost, bude muset postavit přesně to, co navrhuje," upřesnil Jiří Pospíšil.

Záměr postavit na místě multifunkční centrum by se líbil i samotným nájemníkům. Doufají ale, že s nimi nový majitel, jak se říká, nezamete a oni neskončí na ulici.

„Je to tady blízko centra, ten, kdo to koupí, by to ale musel určitě zbourat a postavit budovu novou. Jen ať se o nás postarají a neskončíme na ulici," ozvala se jedna z nájemkyň.