„Výskyt varoázy včel, nebezpečného onemocnění, které způsobují saví roztoči, bude letos díky tuhé zimě zřejmě nižší než v předešlých dvou letech,“ uvedl Vlastimil Sobota z Domamyslic, místopředseda Českého svazu včelařů.

V prosinci dokončil léčbu varoázy a kolem Vánoc se pro kontrolu vypravil do svých úlů. Našel tam prý jen jednoho roztoče.

„Ač to zatím vypadá dobře, teprve v březnu budu moci říct, jak to se včelstvy na Prostějovsku letos dopadne. Právě tehdy budou totiž známé výsledky monitoringu nemocí včel, který je dohodnutý mezi ministerstvem zemědělství a chovateli,“ prohlásil Sobota.

Shodně mluví i Jaromír Dedek, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Konici. „Teprve v únoru se bude vytahovat "měl" a zjišťovat, jak to s varoázou vypadá,“ potvrdil.

Jak se dělá sběr mělu a co to vůbec je? „Měl je odrol, který vzniká, když se otevírají zavíčkované buňky. Padá na podložku, kterou včelaři dávají v září do úlů. Z každého stanoviště se pak vezme jeden vzorek na vyšetření,“ popsal Sobota.

Varoáze podlehla na přelomu let 2007 a 2008 třetina všech včelstev v republice. Včely však kosí nejen tato nemoc, ale i takzvaný včelí mor, což je bakteriální choroba postihující zavíčkovaný včelí plod. Na rozdíl od varoázy se při zjištění této choroby včelstva neléčí, ale likvidují i s použitými pomůckami v ohni.

Na Prostějovsku je více než čtyři tisíce včelstev, o něž se stará zhruba tři sta osmdesát včelařů. „Jak úlů tak včelařů zde bývalo mnohem víc,“ povzdychl si Sobota.