Tak se nestalo, politici slíbili most opravit. Nicméně se o něj strhla bitva i na internetu. A to formou petice.

"My, občané Žešova, zejména majitelé přilehlých pozemků, myslivci, hasiči a ostatní občané, nesouhlasíme s omezením jen pro pěší a cyklisty na mostě přes dálnici," zní úvodní slova petice. Lidé, kteří ji podepsali, pak odmítají i zbourání mostu.

PŮJDE K ZEMI. Někdejší vozovna za Místním nádražím bude srovnána se zemí.
Za místním nádražím vyroste nové sportoviště, bývalé drážní domky půjdou k zemi

Údaje o petentech na internetu

Petice slavila úspěch: podepsaly ji necelé dvě stovky lidí, zhruba polovina Žešova. Později se však dostala na internet a k nelibosti některých z lidí i s místy bydliště, datem narození a podpisy.

"Nejedná se o druh události, který bychom zaznamenávali často," poznamenal k tomu mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták, kterývšak sdělil, že má úřad málo informací na prověření tohoto postupu. Na přelomu let 2018 a 2019 se lidé, zmínění v petici, dočkali vymazání části svých údajů.

Radim Žondra, obžalovaný z útoku na Petru Kvitovou,  u Krajského soudu v Brně.
Muž, který měl útočit na tenistku Kvitovou: Nebyl jsem to já, byl jsem v práci

Rezignace osadního výboru

Rozhádanost však v Žešově přetrvává. V létě i kvůli ní rezignoval zdejší osadní výbor.

"Bylo to hlavně skrze vnitřní neshody a pomluvy," uvedl někdejší předseda výboru Martin Vyplel s tím, že středobodem byly spory o most a dohady, co s ním bude v budoucnu. S kolegy čelil i obviněním některých obyvatel obce.

„Svolal jsem celou obec, abych jim to vysvětlil. Pak jsem se o sobě ale dozvěděl, že jsem dokumenty a maily falšoval a že ta dělám jen kvůli penězům. Mrzelo mě to, ale pokračovat nemělo cenu,“ uvedl pro Deník v souvislosti se spojnicí Žešova a okolních polí. Ta dosud není přístupná dopravě, s výjimkou cyklistů a chodců.

VZBUDILA VÁŠNĚ. Tato fotografie blanenských studentů se objevila na FB profilu poslance Fialy.
Hoši v sukních? Zvrácená teorie, tvrdí poslanec Fiala

Most přece jen opraví

Most, který měl být příčinou neshod, přitom nakonec magistrát má v plánu opravit.

"Už jsme k mostu vydali rozhodnutí, čekalo se na odborný posudek. Pravdou je, že není určený pro průjezd zemědělské techniky," uvedla někdejší primátorka Alena Rašková, za jejíhož vládnutí se problematika mostu začínala řešit. Její slova potvrdil náměstek primátorky Jiří Pospíšil, který o novinkách informoval na konci roku 2018.

„Rozhodli jsme o rekonstrukci mostu. Závažnost a rozsah závad a poruch nesnese velký odklad a ani částečné opravy," sdělil.

Zatímco však most pravděpodobně bude dál sloužit, osadní výbor je dosud paralyzovaný. A prakticky nefunguje.

"Nejsem nadšený z toho, co debata o mostu vyvolala. Lidi se tu postavili proti sobě a rozhádali se," vrtí hlavou třeba Miroslav Kýr, jeden z petentů a zároveň bývalý člen osadního výboru. Nicméně si stojí za tím, že případná demolice dnes chatrného mostu by byla na škodu.

"Je potřeba ho dát do normálního stavu," řekl.

Na sjezdovce v Kladkách - foto z webkamery 9. ledna 2019
Otevřou Kladky lyžařům o víkendu? Je to naše přání, říká provozovatel