„Je už téměř bez jehličí, v podstatě se jedná o mrtvého jedince. Ale stojí, pádem nehrozí a neulamují se ani jeho větve,“ uvedl Dominik Franc ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

V okolí smrku už stromy napadené kůrovcem lesní dělníci odtěžili. Památný strom zatím zůstává na svém místě.

„Je stále chráněný i když je mrtvý. Až se jeho stav zhorší natolik, že by ohrožoval okolí, zrušíme jeho ochranu a necháme ho pokácet. Kůrovec v něm už není a nepředstavuje tak riziko pro ostatní stromy,“ dodal Franc.

Stavba dvou mostů a zpevňování břehů na řece Hloučele ve Stínavském žlebu
V lesích rostou přes Hloučelu dva nové mosty. Lidem se nezdá zpevňování břehů

Poslední obr u Výpustku

Podle něj v Moravském krasu už zbyl jediný smrk, který je veden jako chráněný památný strom. Roste u jeskyně Výpustek poblíž městyse Křtiny.

„Zatím se tento smrk drží relativně dobře. Ale kůrovcová kalamita v okolí je neúprosná. Je už také velmi starý,“ poznamenal odborník.

Odnesly to i legendární smrky v Rakoveckém údolí

Tři obří smrky byly ještě donedávna hlavní dominantou známé louky v přírodním parku Rakovecké údolí. Dva ze zmíněných stromů však uschly. Vlivem silného tlaku kůrovce smrkového v okolních lesích nepřežili letošní zimu.

„Bohužel uschl i smrk svícen, jehož koruna byla tvořena několika větvemi. Smrky vysázel asi před sto čtyřiceti lety bývalý majitel račického panství von Palm,“ uvedl Zdeněk Špíšek z Blanska, který se zabývá stromy v Moravském krasu a jejich výsadbou.

Prostějovské zdi zdobí originální graffiti z dílny hokejových ultras.
Hokejoví sprejeři vytvořili po Prostějově originální graffiti. Podívejte se

Dodal, že původně byly v těchto místech vysazeny smrky čtyři. Ten čtvrtý zničil zhruba před třiceti lety blesk. Louka, na které stromy rostly, se nachází v blízkosti zaniklé vesnice Vilémov.

„Její založení se datuje do 13. století. V roce 1563 se v místní kronice objevuje zmínka o tamní vesnici, která je již v té době pustá. Lokalita zaujala dokonce i filmaře. Natáčel se zde film Kuky se vrací. Jak to dnes vypadá, Kuky se už bohužel nemá kam vrátit,“ dodal Špíšek.