„Letos se nám sešlo k degustaci 117 vzorků,“ spočítal Ludvík Ševčík z víceměřického svazu zahrádkářů, který si vzal celou akci pod patronaci. „Lidé mohli nosit vzorky už od pátku, ale nejvíc se nám jich sešlo dnes,“ řekl na sobotní akci starosta Víceměřic Eduard Novotný.

Na stolech ležely tácky s dobrotami a mnohým přítomným se sbíhaly sliny ještě před zahájením degustování. Porota složená z návštěvníků akce hodnotila v kategoriích přílohová zelenina, zelí a okurky. Ovocný mls pro děti nabídl kompoty, přesnídávky či marmelády.

„Na akci jsem poprvé, dozvěděl jsem se o ní úplnou náhodou. Je tady příjemná atmosféra a přátelští lidé. Kromě ovocného mlsu jsem hodnotil vzorky ve všech kategoriích. Třeba čatní jsem nikdy nejedl a vyzkoušel jsem si ho až tady,“ líčil své dojmy z akce osmadvacetile­tý Pavel.

V nabídce ovšem nechyběly ani netradiční speciality, jako bylo čatní, hořčice z cukety či višně ve slivovici. Kdo chtěl vyměnit zeleninu či ovoce za jinou pochutinu, mohl si zakoupit chleba s jitrnicí nebo ovarem.

Nejvíce cen posbírala Jarmila Horáková, která se svými višněmi ve slivovici vyhrála v kategorii přílohová zelenina a jejíž pampeliškový med oslovil nejvíce dětí v kategorii ovocný mls.

„Můj med zvítězil i minulý rok, takže jsem ráda, že své prvenství obhájil. A letos mi k tomu přibyla ještě jedna cena, takže jsem s akcí spokojená,“ smála se šťastná vítězka.

Nejlepší okurky měl Josef Krejčík a se svým zelím oslovila nejvíce degustátorů Jana Svobodová. Výherci si ovšem svůj recept nemohou nechat pro sebe.

„Musí souhlasit s tím, že jejich postup na výrobu zveřejníme v obecním zpravodaji,“ připomněl při vyhlašování výsledků Ludvík Ševčík.

Organizátoři odměnili i děti, které se účastnily degustace. Každý z nich si odnesl domů certifikát s potvrzením, že je Oficiálním víceměřickým mlsounem.

Kdo si neodnesl žádnou cenu za svůj kulinářský výtvor, mohl zkusit štěstí v bohaté tombole.