Hlavní část programu se uskutečnila v sobotu 13. června. Ti odvážnější se zapojili do orientačního závodu. Soutěžící vyjeli do okolí a měli zhruba 2,5 hodiny na splnění 16 úkolů, což zároveň museli prokázat fotografií. Kdo vyfotil svůj stroj v hospodě, získal 100 bodů. Kdo se vyfotil s policistou, který jej právě pokutoval, měl v kapse 1 200 bodů. Nejvíce bodů, a to 2 500, zajistilo foto Evy a Vaška.

Noc sokoloven ve Vrchoslavicích - 12. 6. 2020
To byla jízda! Noc sokoloven si děti ve Vrchoslavicích náramně užily

„Podle Googlu Eva a Vašek bydlí na periferii Blanska. Tak jedem, ať to stihneme,“ domlouval se před výjezdem jeden ze soutěžních týmů. Některé úkoly se zdály být nesplnitelné, ovšem záleželo na každém, jak zadání pochopil a jak se ujal realizace.

„Copak tam je napsáno něco o pěveckém duu? Kdyby třeba tady v areálu našli nějakého Vaška a nějakou Evu, dali je k sobě…“ smál se po odjezdu motorkářů organizátor Kenny a těšil se na zážitky soutěžících.

Do hospody s motorkou

Jako první se do areálu vrátil místní rodák Pavel Pospíšil. Dobrodružství absolvoval za necelou hodinu, všechny úkoly ale splněné neměl.

„Nikde mě nechtěli pustit dovnitř hospody s motorkou. Pokutu nebo Evu a Vaška taky nemám,“ hlásil a ukazoval fotky z ostatních misí.

Jan Skalička, Ondratice, narozen 8. června v Prostějově, míra 52 cm, váha 3000 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 23. a 24. týden roku 2020

Nejtěžší pro něj bylo splnit dobrý skutek. Respektive najít někoho, kdo by zrovna něco mohl potřebovat.

„Pod zámkem v Plumlově jsem našel paní, která zalévala květiny, tak jsem jí pomáhal nosit vodu z rybníka. A rovnou jsem vyfotil i zámek,“ poukázal na další z úkolů. Aby si mohl odškrtnout další zadání, cestou vyměnil své brýle za lahvové pivo.

Po soutěžní části následovaly ukázky renovace laku nebo ručního linkování, tematické přednášky, vystoupení kapely Missi Band a volná zábava zahrnující také množství občerstvení. Někteří účastníci využili možnosti přespat v areálu od pátku do neděle, kdy akce skončila.

Starost o mlýn je zábavou

Petr Burian koupil Náš mlýn v Hradčanech před rokem, chátrající budovu hodlá zrekonstruovat. O víkendech a ve volných chvílích mu pomáhají kamarádi.

„V sobotu, případně i v pátek se dělá. Pak si sedneme, něco ugrilujeme, popíjíme. V neděli se střízliví a jedeme domů,“ popsal.

Výtěžek ze vstupného, občerstvení nebo prodeje triček a hrníčků s motivem Srazu patinovek a bastlů 2020 letos hodlá investovat do opravy střechy. Další akce pro veřejnost budou následovat. (ber)