„Jeden z nich ženu vzal za ramena a znemožnil jí pohyb. Druhý ji mezitím uchopil pod krkem a roztrhl jí řetízek a dva přívěsky. Poté oba muži i s odcizenými šperky z místa utekli," popsal přepadení policejní mluvčí Josef Bednařík. Žena naštěstí vyvázla bez zranění. Přišla o řetízek za sedmnáct set korun.

Po obou lupičích nyní policie pátrá. K dispozici má jejich popis.

„Oba byli ve věku asi čtrnácti až patnácti let, štíhlé postavy a vysocí kolen 170 centimetrů. Ten který ženu držel měl hlavě tmavě šedou kšiltovku, rifle nízko posazené, šedou rozepnutou bundu a triko. Druhému nebylo vidětdo obličeje, kam měl stažený kšilt světlé barvy s červenými pruhy a na sobě tmavě modrou bundu s šedými ornamenty," uvedl Bednařík. Žádá zároveň případné svědky, aby se ozvali buď na nejbližší služebnu nebo na bezplatnou telefonní linku 158.

Podvodník se vydával za vnuka

O den později se pokusila mladá Romka s komplicem okrást další prostějovskou seniorku.

„Volal jí nějaký člověk, tvrdil, že je její vnuk a potřebuje třicet tisíc. Vyzvednout si je měla kamarádka," líčil Martin, skutečný vnuk podvedené paní. Seniorka zprvu chtěla pomoci a peníze předat, nakonec si to ale rozmyslela a zavolala policii.

„Společně se nám podařilo tu podvodnici chytit. Byla to prý známá firma. Ale protože se vlastně nic nestalo, nemohlo policisté nic dělat," popsal Martin.

Právě starší lidé nesou následky takovýchto přepadení či okradení nejhůře.

„Podle jedné německé studie z devadesátých let jich téměř tři čtvrtiny trpí v důsledku tohoto činu různými strachy, přes šedesát procent si stěžuje na poruchy spánku a téměř polovina má bolesti hlavy a potíže se zažíváním," podotkl psycholog Petr Komárek.

Skončil za mřížemi

Tento týden policisté dopadli také lupiče, který obsluhu prostějovského baru okradl před dvěma měsíci o více než čtvrt milionu.

„Z trestného činu loupeže obvinili osmadvacetiletého muže z Olomouce," uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Muž vešel do baru Coloseum na Wolkerowě ulici šestnáctého března před šestou ráno.

„Byl maskovaný šátkem a v ruce držel kuchyňský nůž," líčil Bednařík. Nožem začal vyhrožovat obsluze.

„Neblbni, já chci jenom prachy," snažil se vysvětlit oč mu jde.

Nakonec sebral dvě stě šedesát tisíc korun a utekl. Práce policistů nakonec přinesla výsledky a muži nyní hrozí dva až deset let za mřížemi.