Podle ministerstva zdravotnictví nemocnice splnila podmínky poskytování mozkocévní péče druhého stupně, a získala tak statut tzv. iktového centra.

V Olomouckém kraji se jedná o teprve druhé pracoviště tohoto zaměření.

„Ministerská komise potvrdila, že nemocnice v Prostějově umí komplexně léčit pacienty s cévním onemocněním mozku a disponuje potřebnými odborníky a nezbytným technickým vybavením," vysvětlil význam osvědčení Tomáš Uvízl, ředitel Středomoravské nemocniční.

V souvislosti se získáním statutu chystá nemocnice na příští rok změny.

„Plánujeme rekonstruovat neurologické oddělení a modernizovat některé přístroje. Zároveň se chystáme posílit tým lékařů a středních zdravotnických pracovníků," řekla Hana Szotkowská, mluvčí společnosti Agel, pod kterou prostějovská nemocnice spadá.

Cévní mozkové příhody jsou příčinou úmrtí či těžké invalidity u každého druhého až třetího člověka. Základem péče o pacienty postižené touto příhodou je kvalitní radiodiagnostika a neurologické oddělení se specializovanou jednotkou intenzivní péče.

„Klíčové je včasné odlišení mozkové příhody od jiných onemocnění a bezodkladné zahájení léčby. Důležitá je také návaznost na centrum léčebné rehabilitace, která výrazně přispívá ke zvýšení kvality života po příhodě," vysvětlila Hana Szotkowská.

„K včasné léčbě také napomáhá povědomí lidí o tom, jak se zachovat v případě onemocnění, jehož prvními příznaky jsou nejčastěji poruchy hybnosti a řeči. Nejlepší je začít s léčbou do čtyř hodin od vzniku prvních příznaků," vysvětlil Bohdan Křupka, primář neurologického oddělení prostějovské nemocnice.

Cévní mozkové příčiny jsou druhou příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u lidí středního a vyššího věku. V České republice jí onemocní třikrát více lidí než v jiných vyspělých státech Evropy.