Zatímco se v LHK Jestřábi Prostějov zhroutila mládež a část mladých hráčů nyní musí dojíždět za hokejem do Olomouce, Přerova či Brna, rostl tlak opozice na to, aby rada města vymáhala z vedení LHK Jestřábi, spolek dotaci na rok 2016. A oslovila proto právní kancelář Ritter-Šťastný, aby situaci analyzovala.

Dosud totiž vedení města navenek zastávalo názor, že škoda městu nevznikla, protože peníze byly použity účelně - tedy na proplácení ledu či cest hokejistů.

"Rada k tomuto závěru došla na svém jednání. Nebyl porušený žádný zákon, peníze šly na led pro děti," uvedla primátorka Alena Rašková. Ta se opakovaně vyjádřila v tom smyslu, že dotace do sportovní oblasti magistrát neošetřil tak, aby byla zpětně vymahatelná, pokud zájemce v žádosti o ni uvede nepřesné údaje.

Ilustrační foto.
Policisté chytili hledaného zločince, ukrýval se v seníku

Tomiga viní Odstrčila

Tak se přitom stalo. Na jaře 2017 vyšlo najevo, že v době žádosti o dotaci pro LHK Jestřábi spolek byla na něj vedena exekuce.

"Z mého pohledu to bylo formální pochybení. Ano, chyba to byla u mě. Žádný exekutor ale nepřišel zabavovat, nikdo nám ani nestrhával peníze z účtu," brání se nyní Michal Tomiga. Z pozdějšího konce mládeže Jestřábů datovaného na letošní září pak viní svého nástupce ve funkci, Vladislava Odstrčila, který stále figuruje coby předseda spolku.

"Díval jsem se na výsledky kontroly, žádná pochybení nenašla. I kraj chce vracet peníze, věc jsme tedy dali právníkům. Vracení zatím nepřipadá v úvahu. Dotace byly čerpané a vyúčtované řádně," uvedl pro Deník Vladislav Odstrčil. Muž, který je od konce dubna předsedou spolku, pak redakci potvrdil, že subjekt funguje. Ve veřejném rejstříku spolků přitom stojí, že soud bude rozhodovat o úpadku. Obnovení mládeže pod hlavičkou Jestřábů je tak stále méně jisté.

Petra Kvitová po operaci pořezané ruky a dům v Prostějově, ve kterém došlo k přepadení. Ilustrační koláž
Přepadení Kvitové policie odložila. Útočník zřejmě nevěděl, na koho zvoní

Naiclerová: Smlouva se měla zneplatnit

Přestože pak mezi Michalem Tomigou, Vladislavem Odstrčilem a Alenou Raškovou panují rozpory, na jedné věci se shodnou: městu poskytnutím dotace na základě nepřesných informací nevznikla škoda, nebyl porušený zákon.

S tímto závěrem však nesouhlasí opoziční zastupitelka Hana Naiclerová, která se situací v hokeji trvale zabývá.

"Smlouva se měla zneplatnit. Město by se mělo o dotaci přihlásit. Právo na vrácení dotace plyne ze zákona 167/1 správního řádu," sdělila Naiclerová, která se svými kolegy za viníky stavu, kdy město po sporech v hokeji přišlo o jeden klub a také část mládeže, usilovala o odvolání náměstkyně Ivany Hemerkové. S návrhy však neuspěla.

Zámek v Čechách pod Kosířem
Zámek pod Kosířem lákal zástupy i druhou sezonu. Chystá další vylepšení

Hokejová válka

Válka o prostějovský hokej přitom začala už mnohem dříve. Loni v létě totiž vznikl spoluprací hokejových trenérů a rodičů hráčů klub SK Prostějov 1913. Od té doby se o místo na sportovním poli dohadovaly kluby dva, do čehož se později vmísilo i město. Původně tak ani jeden z klubů nezískal dotaci na nájem ledu, později ji zastupitelé poskytli pouze novějšímu z celků a vedení města se stále více od dění v hokeji distancovalo. Opozice za tuto skutečnost, zejména pak za nečinnost při vymáhání dotace, radní kritizovala a kritizuje.

"Neudělali jsme přitom nic špatného. Mám ale dojem, že ať v té věci uděláme cokoli, vždycky je to špatně a může za to Rašková," vyjádřila se primátorka.

Nádraží v Konici
Nádraží na Prostějovsku: někde se bude opravovat, někde bourat