Mlýnský náhon už má za sebou čištění a likvidaci náletových rostlin.

„V úseku od Mostkovic po překlenovací mostek na Šmeralově ulici jsme jej odbahnili, vyčistili a zpevnili jsme zde břehový systém," uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková a dodala, že práce za stovky tisíc korun v těchto dnech finišují.

„Práce přišly na sedm set tisíc korun a brzy už budou hotové," dodala Ivana Hemerková.

Vytvoří i meandry

Nyní čekají náhon v Kolářových sadech další úpravy.

„Vyčistíme jej, některé úseky zpevníme vrbovým pásmem a část zatravníme. Zároveň zde vybudujeme dva vodní prvky, oblouky či meandry, kde budou štěrky a vodní rostliny," nastínila Ivana Hemerková a dodala, že revitalizace náhonu počítá také s úpravou koryta a s vybudováním dvou přechodových lávek.

Bláto půjde pryč

Součástí revitalizace mlýnského náhonu bude také odtěžení páchnoucího bláta. To vítá i sedmapadesátiletá Vlasta z Prostějova.

„Když je v náhonu málo vody, tak se nedá kvůli zápachu z tlejícího bahna ani větrat, natož aby si kolem něj člověk vyšel na procházku," uvedla.

Revitalizace za 4,5 milionu

Revitalizace mlýnského náhodu přijde zhruba na 4,5 milionu korun, necelou polovinu z částky pokryjí dotace.

„Z ministerstva životního prostředí se nám podařilo získat 1,9 milionu korun. Finanční příspěvek jsme získali na druhý pokus a jeho podmínkou bylo, že náhon musí po revitalizace zapadnout co nejvíce do přírody," uvedla náměstkyně primátora.

Práce na revitalizaci by měly začít ještě letos na podzim, s jejich ukončením se počítá v červnu příštího roku.