Radní se už jednou snažili prodat skleníky za symbolickou cenu, ale neúspěšně. Zastupitelé, kteří budou muset i tentokrát prodej skleníků posvětit, totiž už jednou smetli návrh radních ze stolu.

„Nejlepší by bylo, kdyby tady vzniklo nové parkoviště pro návštěvníky hřbitovu. Když se koná pohřeb, tak je problém někde zaparkovat. Kdysi se také mluvilo o tom, že by tady mohly vzniknout subtropické skleníky. Je škoda, že tento nápad nevyšel, protože jsme tady mohly mít skleníky jako v Olomouci na Floře. Ale chápu, že jsou na okraji města a lidé by si do nich asi těžko hledali cestu," myslí si Michaela Králišová z Prostějova.

Pozemek má nového majitele, skleníky patří městu

Skleníky, které patří do majetku města a které je pronajímá, stojí na pozemku soukromého majitele. Vlastník parcely však dal magistrátu výpověď s tím, že skleníky využívat nechce a s pozemkem má vlastní záměry.

„Pozemek koupil v roce 2014 nový majitel. Protože stavby nebyly zapsány v katastru nemovitostí, domníval se, že podle nového občanského zákoníku také přešly do jeho vlastnictví. Následně však zjistil, že skleníky patří městu, které je pronajímá," vysvětila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Město však dostalo od majitele pozemků nabídku, že zdevastované skleníky odkoupí a zdemoluje.

„Přišel s návrhem, že odstraní stavby na pozemku, aby ho mohl využívat. Zároveň se nabídl, že pokud by likvidace skleníků byla pro město problematická nebo nákladná, nebrání se tomu, že by je za symbolickou kupní cenu odkoupil a poté zdemoloval," řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Podle radních jsou skleníky v dezolátním stavu a jejich demolice by byla zbytečnou zátěží pro městský rozpočet.

„Demolice by podle hrubého odhadu přišla na jeden milion korun. Proto je lepší pozemky prodat, než je vyčistit," míní Jiří Pospíšil.

Některým zastupitelům se prodej nezdál

Návrh na prodej skleníků se však už jednou nesetkal s pochopením opozičních zastupitelů. Ti poukazovali na fakt, že město nezná odhadní cenu staveb.

„Jaká je obchodní cena staveb, které se mají prodat za tisícikorunu? Navíc město nyní dostane z pronájmu skleníků ročně třicet tisíc korun," zajímalo lídra opoziční TOP 09 Aleš Matyášek. Lídr opoziční KDU-ČSL Petra Kousala zase navrhoval pozemky odkoupit a připojit je k malé průmyslové zóně, která má v budoucnu na Brněnské ulici vyrůst.

Podle Jiřího Pospíšila je však tento návrh nereálný.

„Majitel má s pozemkem vlastní úmysly. Doufám, že zarputilí opoziční zastupitelé dostanou rozum a budou hlasovat pro prodej skleníků," řekl náměstek primátora. O osudu skleníků budou zastupitelé rozhodovat příští pondělí.