Zatímco však Radek Pokorný z Prostějova si ještě na vlastní kořalku z meruněk a špendlíků nějaký čas počká, jinde už koštují letošní třešňovici.

„Pálím ji už druhý týden," řekl ve čtvrtek odpoledne Mojmír Crhonek, majitel pálenice v Brodku u Prostějova. Dodal, že třešní se letos urodilo dost.

„Je jich víc než loni," uvedl Crhonek s dovětkem, že větší úroda než loňský rok letos je i u meruněk.

„Ty začneme spolu s broskvemi pálit právě po třešních," přiblížil majitel pálenice v Brodku u Prostějova. Pak přijdou na řadu jablka, hrušky a švestky. „U švestek mám ale obavu, aby nezačaly kvůli suchu padat," krčí rameny Mojmír Crhonek.

Pavel Melka, vedoucí sadů Hospodářského družstva Určice, potvrdil, že sucho švestky poškozuje.

„Některé z plodů ranějších odrůd už jdou kvůli nedostatku vláhy od stopky. Obavy z padání švestek jsou tedy oprávněné," konstatoval Melka. Nedostatek vláhy se dle jeho slov podepisuje i na velikosti švestek. „Některé odrůdy jsou o třetinu až polovinu menší, než loni," popsal šéf sadů určického družstva.

Sucho dle jeho slov příliš nepřeje ani ostatnímu ovoci.

„Hrušek bude průměrná úroda. Jablek je celkem dost, jsou ale kvůli suchu menší. Navíc některé plody poškozuje silné odpolední slunce. Tvoří se na nich skvrny, jablka se takzvaně vaří," povzdechl si Melka.

Ač má Hospodářské družstvo Určice polovinu sadů pod umělými závlahami, těší se tamní sadaři na déšť. „Než aby však přišly kroupy, ať je raději dál sucho," uzavřel vedoucí sadů Hospodářského družstva Určice Pavel Melka.