Konala se zde charitativní soutěžní přehlídka mažoretek, jejíž výtěžek poputuje na konto rodičů tříletého tělesně postiženého Matyáše Hadry z Prostějova.

„Začali jsme cvičit Bobathovu metodu, která má dítěti pomoct naučit se správným pohybům. Peníze potřebujeme na nákup pomůcek na cvičení, jako jsou míče a speciální podložky," vysvětlil tatínek Ondřej Hadra.

Matyášek se narodil v červenci 2010. „Těhotenství i porod proběhly v pořádku a také po narození chlapce vypadalo všechno tak, jak má. Na tříměsíční prohlídce si však paní doktorka všimla, že se Matyáš nepohybuje tak, jak by správně měl," popsal Ondřej Hadra.

Od té doby začal maraton lékařských vyšetření. „Chodili jsme na rehabilitaci a neurologii. Vyšetření na magnetické rezonanci pak zjistilo vrozenou vývojovou vadu mozku, a to redukci bílé hmoty. V případě našeho syna to znamená velmi omezenou motoriku," vysvětlil otec tříletého chlapce.

S nápadem uspořádat charitativní soutěžní přehlídku mažoretek přišlo prostějovské mažoretkové sdružení Hvězdičky a do akce se zapojilo dvacet týmů z celé republiky. Do Prostějova se sjely mažoretky ze Ždánic, Hranic, Trutnova, Bohuňovic, Hněvotína či Dolního Benešova. Kromě dárkového šeku dostali rodiče Matyáše i spoustu dárků.

„Vůbec jsme nečekali, že to bude tak velká akce a zapojí se do ní tolik lidí. Jsou tu například vyrobené poháry s podobiznou Matyáška. Chytlo nás to za srdce a moc děkujeme. Je to všechno náročné, ale zkoušíme, co se dá," řekl Ondřej Hadra. (ham)