Profesora Vítězslava Bičíka v olomoucké mykologické poradně nezaskočil. Atlasu připraveného na stole se ani nedotkl.

Holubinky nosí houbaři k určení pravidelně a znalec všem trpělivě vysvětluje, jak je rozeznat a doporučuje nejchutnější z nich.

„Potřeboval bych určit holubinky, zda jsou jedné. Nejsem si jist," spustil houbař na zkušeného odborníka.

„Poznáte ji podle toho, že nikdy nemá prstenec. Toto pouze vypadá jako holubinka trávozelená. Ale není! Je to holubinka namodralá. Poznáte ji podle toho; že zatímco z jiného druhu budou lupeny někdy padat, u této jsou jako špek – neloupou se. Jde o velmi chutnou holubinku namodralou," objasňoval profesor jednotlivé znaky.Mykologická poradna přírodovědné sekce VSMO

Červené holubinky

S nimi je to už o něco složitější.

„Nejlepší je mít modrou skalici nebo čpavek a dělat pokusy. My je určujeme s naprostou přesností tím způsobem, že na bílý papír necháme ze starší plodnice vypadat výtrusy. Na základě nich je poté spolehlivě určujeme," zasvěcoval do rozmanitého světa organismů, které nejsou rostlinou ani živočichem.

„A holubinku révovou doporučuji ochutnat. Když je chuti příjemné, tak do košíku, když pálí, vyhodit. Ale z žádné holubinky se není možné pořádně otrávit," uklidňoval znalec i ostatní houbaře, kteří přišli do mykologické poradny.

Nazelenalá nebo trávová?

Miloslav Bernát se zaujetím poslouchal každou radu a z poradny neodešel, dokud mu odborník s týmem konzultantů nerozlouskli další oříšek: rozdíl mezi holubinkou nazelenalou a trávovou.

„Nazelenalá je vzácnější. Poznáte ji podle toho, že její klobouk má pouze ostrůvky zelené barvy a je hodně popraskaný. Je to jedna z nejchutnějších hub. Ne masák či bedla, zkuste si udělat řízek z holubinky nazelenalé. Chutná jako mandle," obohatil všechny přítomné laiky univerzitní profesor.

Nával v poradně

Mykologická poradna je otevřena v přízemní budově v areálu Vlastivědného muzea v Olomouci každé pondělí od 16.hodiny.

„Minulé pondělí přišlo hned po otevření 26 lidí. Rekord! Poté přicházeli ještě další jednotlivci. Kdo si není jistý, určitě by se měl přijít poradit. Jsme jediná poradna v České republice, kde tři až čtyři odborníci radíme zájemcům zcela bezplatně," vzkázal nejistým houbařům, kteří váhají, zda úlovek zpracovat, nebo se chtějí o houbách dozvědět něco více.

Houbařská sezona je podle mykologů v plném proudu a v těchto dnech by se nemělo stát, že by se někdo vrátit z výpravy s prázdným košíkem.

„Hub je plný les a postupně přibudou další druhy, například čirůvky a mlženky, které rostou až do zámrzu," dodal profesor Bičík.