Chov mravenečníků velkých v zajetí není vůbec snadný. Rodiče malého olomouckého mravenečníka, Sylvin a Pia, se v roce 2011 postarali o vůbec prvního narozeného mravenečníka velkého v České republice.

Malý mravenečník je sameček. Podle ošetřovatelů je to jisté na 99,9 procenta.

„Jelikož prospívá skvěle a matka se stará příkladně, není se co divit tomu, že se na váze objevila hodnota 2, 70 kg,“ komentovala poslední vážení zkušená ošetřovatelka Hana Dostálová.

Jedná se o druhého samce z celkem šesti mláďat, která přišla na svět v olomoucké zoo.

„Můžeme s jistotou říct, že to tatínek Sylvin a maminka Pia vskutku umí. Pozornost na sebe upoutali už v minulosti, a to hned celonárodní. V roce 2011 se totiž postarali o zcela prvního narozeného mravenečníka v republice,“ připomněla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Zora Šírková, Vitčice, 4. ledna 2020 v Prostějově, 50 cm, 3200 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 2. týden roku 2020

Safira prvním miminkem v ČR

První dva mravenečníky velké, původem z Guyany, získala zoo na Svatém Kopečku v roce 2004. Jednalo se o samce Sylvina a Mirka. Ve stejném roce ze Zoo Stuttgart přijela Pia.

„Na děti chovného páru Sylvin – Pia se čekalo téměř tři roky. 11. září 2011 se Pie narodil první potomek. Safira se stala vůbec prvním odchovaným mládětem v České republice. Za posledních 12 měsíců se v rámci Evropy narodilo celkem 19 mláďat, ve světě pak 31,“ informovala mluvčí.

Zdroj: Youtube
Místa, kudy povede plánovaná cyklostezka podél plumlovské přehrady
Teď poklepou na základní kámen, pak se stavba cyklostezky u přehrady rozjede

Čím nahradit termity?

Mravenečníci patří do skupiny chudozubých, žijících v oblastech savan Jižní Ameriky. Ve volné přírodě se vyskytují poměrně běžně, avšak jejich chov v zajetí není snadný.

„Jeden z důvodů se přičítá právě nepřítomnosti termitů v potravě. Tato pro ně nejdůležitější část jídelníčku ve volné přírodě se nesnadno nahrazuje jinou krmnou dávkou,“ popisovala Gronská.

Na krmení se podává jemně namleté libové hovězí nebo drůbeží maso namíchané se syrovými vejci, notná dávka hmyzu, nechybí ani ovoce v podobě banánů, granule pro hmyzožravce a v neposlední řadě minerály a vitaminy. Trávicí funkce se podporuje rašelinou.

Slavnostní předání nové techniky Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje, 8. 1. 2019
Krajští hasiči dostali nová auta, slavnostnímu předání asistoval i Babiš